Felfedezték a részeg azték nyulak templomát

azték templom
Az azték mítosz úgy tartja, hogy Tepoztecatl a Centzon Totochtin névre hallgató, „isteni nyulak” csoportjának egyik tagja volt, akik gyakran részeg mulatságokon találkoztak a templomban
Vágólapra másolva!
Az El Tepozteco egy távoli azték templom, amely a Sierra de Tepoztlan egyik csúcsára épült a mexikói Morelosban. A templomot, egy azték istennek, Ometochtli-Tepoztēcatlnak szentelték, aki a termékenységgel, a részegséggel és az alkoholos itallal, a pulque-val áll a hit szerint kapcsolatban. Az azték mítosz úgy tartja, hogy Tepoztēcatl a Centzon Tōtōchtin névre hallgató, „isteni nyulak" csoportjának egyik tagja volt, akik gyakran részeg mulatságokon találkoztak.
Vágólapra másolva!

Az El Tepozteco egy hegycsúcson található, 2310 méteres tengerszint feletti magasságban, kilátással Tepoztlánra, Ce Acatl mitologizált alak szülőhelyére, aki később a Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl nevet kapta.

A templom idővel Tepoztēcatl egyik fontos, kultikus központja lett, amely az azték világ minden részéről vonzotta a zarándokokat.

A helyszín egy 6,4 méter magas emelvényből áll, amely egy 3,3 méter magas templomalapot támogat. A fő templomépület jelenleg 2,7 méter magas, de eredetileg két helyiséget tartalmazott, ahol Tepoztecatl szobrát vallási szertartások céljából helyezték el. A terület keleti oldalán egy sor teraszon lakóházakat építettek a papok és a templom karbantartását végző személyzet elhelyezésére, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

Az azték mítosz úgy tartja, hogy Tepoztecatl a Centzon Totochtin névre hallgató, „isteni nyulak” csoportjának egyik tagja volt, akik gyakran részeg mulatságokon találkoztak a templomban Forrás: Alejandro Medina - Shutterstock tepozteco

Az El Tepozteco-i ásatások során azonosítottak egy jelzést, amely Ahuizotl azték császárt, a nyolcadik azték uralkodót, valamint Tenocstitlan város elöljáróját, Hueyi Tlatoanit említi.

Utóbbi az uralkodói titulus navatl megnevezése. Egy másik betűjel a „Tíz nyúl" naptári dátumot rögzíti, amely az időszámításunk szerinti 1502-es évet jelenti, és azt jelezi, hogy mikor építették először a templomegyüttest, amit a szakemberek szerint Ahuizotl halálának emlékére emeltek.

Az egyéb jelek között szerepel egy türkiz korona és egy nyilakkal ellátott pajzs, ami arra utalhat, hogy a templom egyes részeit a Hármas Szövetség (a Nahua altepetl városállamok: Mexikó-Tenocstitlan, Tetzcoco és Tlacopan közötti szövetség) idején építhették,

valamikor Krisztus után 1452 körül.

El Tepoztecót valamikor a spanyol hódítás idején (időszámításunk szerint 1519–21) elhagyták a lakói, valószínűleg akkor, amikor a Hernán Cortés parancsnoksága alatt álló katonák megtámadták és porig égették Tepoztlánt.