A császár, aki létrehozta a modern Németország alapjait

I. Vilmos német császár
I. Vilmos német császár és porosz király huszáregyenruhás uralkodói portréja
Vágólapra másolva!
I. Vilmos, az egységes Német Birodalom első császára kétszázhuszonöt éve, 1797. március 22-én született. A porosz szokásoknak megfelelően, karrierjét a hadseregben kezdte: Vilmos már 17 esztendősen harcolt Napóleon ellen, de kivette a részét többek között a ligny-i, waterloo-i csatákból. A porosz hadsereg 1815-ös párizsi bevonulásakor pedig már a Vaskereszt érdemrenddel büszkélkedhetett.
Vágólapra másolva!

Követte a porosz militarizmus hagyományait

Vilmos herceg a Hohenzollern dinasztiából származó Wilhelm Friedrich Ludwig von Preussen III. Frigyes Vilmos porosz király (1770–1840) második fiaként látta meg a napvilágot 1797. március 22-én, Berlinben. Édesanyja Lujza mecklenburg-strelitzi hercegnő (Luise von Mecklenburg-Strelitz) volt és kilenc gyermekük született, akik között Vilmos a második volt a sorban.

A porosz szokásokhoz híven karrierjét a hadseregben kezdte, kilencévesen már hadnagy volt, 17 éves korában a frontvonalban harcolt Napóleon ellen 1814-ben.

A Hohenzollern dinasztiából származó porosz király 1861-től 1888-ig, majd az újonnan alakult Német Császárság uralkodója 1871-től haláláig Forrás: Wikimedia Commons

A február 26-án a Bar-sur-Aube melletti csatában tanúsított viselkedéséért kiérdemelte a vaskeresztet, majd március 31-én apjával együtt vonult be Párizsba. Vilmos herceg részt vett többek között a lignyi és a mindent eldöntő 1815-ös waterlooi csatában Gebhard Leberecht von Blücher vezetése alatt. Ezután a Vaskereszt érdemrenddel kitüntetve vonulhatott be Párizsba seregével.

Ezután diplomáciai küldetéseket teljesített és jártasságot szerzett a nagypolitikában.

Az elkövetkező évtizedekben rengeteg energiát fordított a hadsereg fejlesztésére, aminek meg is lett a gyümölcse: 1825-ben gárdahadtest parancsnoka lett, altábornagyi rangban.

A porosz militarizmus hagyományait követve (Mirabeau rosszmájú mondása szerint „más államoknak hadseregük van, a porosz hadseregnek viszont állama") ezután is

nagy súlyt helyezett a hadsereg fejlesztésére.

Az 1848-as berlini forradalom idején nem riadt vissza a fegyveres erőszaktól, a Rajna-vidék kormányzójaként 1849-ben aktív szerepet vállalt a badeni és pfalzi forradalmak leverésében - nem csoda, ha a nép a nem túl hízelgő „kartácsherceg" (Kartätschenprinz) gúnynevet ragasztotta rá.

Összeütközésbe került a parlamenttel

Fivére, a trónon 1840 óta ülő IV. Frigyes Vilmos trónra lépésével Vilmos lett Poroszország hercege és a porosz trón kijelölt örököse. Még ez évben a porosz szabadkőműves nagypáholyok együttes munkáján avatták szabadkőművessé. Gyermektelen bátyja 1858-ban azonban agyvérzést kapott, így többé nem volt képes eleget tenni uralkodói kötelezettségeinek.

1861-ben bekövetkezett halála után – mivel utód nélkül hunyt el – Vilmos a politikában is előtérbe került és királlyá koronázták.

Uralkodóként rögvest összeütközésbe került a liberális parlamenttel, amely ellenezte Vilmos törekvéseit a hadsereg létszámának növelésére és fegyverzetének erősítésére. Az erősen konzervatív politikus hírében álló Vilmos ekkor Otto von Bismarckot nevezte ki a kormány élére, és a „vaskancellár" legyűrte a parlamentet, de később néha még az uralkodót is, akit nem egyszer lemondásával fenyegetőzve tartott sakkban.

Vilmost császárrá kiáltják ki Versailles-ban, középen fehér uniformisban Otto von Bismarck a Német Császárság első kancellárja Forrás: Wikimedia Commons/Museen Nord / Bismarck Museum

A király és a kancellár legnagyobb feladatának a német egység megteremtését tekintette, amelyről az 1848-as forradalmak kudarca után nyilvánvaló lett, hogy csak fegyverrel lehet létrehozni.

Ezt porosz hegemóniával, Ausztria kizárásával képzelték el, a cél érdekében fejlesztették és modernizálták Poroszország haderejét és gazdaságát. A katonaállamban bevezették az általános hadkötelezettséget, I. Vilmos uralkodása idején évente csaknem tízezer kilométernyi vasúthálózat épült, az Európa legnagyobb ipari körzetévé alakult Ruhr-vidék vonzotta a munkaerőt. Az 1890-es évekre átalakult a népesség szerkezete, paraszti, polgári, nagybirtokos, kispolgári és iparimunkás-körzetek jöttek létre.

Örökletes császárnak kiáltották ki

A német egység megteremtésének első lépéseként Poroszország 1864-ben még Bécsre támaszkodva hódította el Dániától Schleswiget és Holsteint. Két év múlva egy újabb háborúval „kiiktatta" a vetélytárs Osztrák Császárságot, amelyet veresége után nem alázott meg, de feloszlatta az Ausztria által létrehozott Német Szövetséget.

Egy hónappal a háború után létrejött a porosz vezetésű Északnémet Szövetség, amely a délnémet államokat is Poroszországhoz akarta kötni.

I. Vilmos, mint porosz király a königgrätzi csatában, 1866-ban. Georg Bleibtreu festménye Forrás: Wikimedia Commons/Georg Bleibtreu

A Poroszország túlzott megerősödésétől tartó III. Napóleon francia császárral elkerülhetetlen háború 1870-ben robbant ki, ebben Vilmos csapatai megalázó vereséget mértek a franciákra, még III. Napóleon is fogságba esett.

Az egységes Német Császárságot 1871. január 18-án, az első porosz király megkoronázásának évfordulóján a versailles-i palota tükörtermében kiáltották ki,

I. Frigyes badeni nagyherceg szájából hangzottak el a szavak: „Sokáig éljen ő császári és királyi felsége, Vilmos császár!".

III. Napóleon átadja kardját Vilmosnak a vesztes sedani csata után (1870. szeptember 2.) Forrás: Wikimedia Commons/George Schlegel

A legyőzött Franciaországban az összegyűlt német fejedelmek tehát Vilmost kiáltották ki az újonnan alakult német birodalom örökletes császárának. A birodalomhoz csatlakoztak a dél-német államok is, ezzel megteremtve a porosz vezetésű egységes Németországot.

Idős korára komoly népszerűségre tett szert

Vilmos császárként az oroszbarát politikát követte, de szövetséget kötött az Osztrák-Magyar Monarchiával és Olaszországgal is, alatta indult meg a megkésett német gyarmatosítás. Az uralkodó sikereinek titka abban rejlett, hogy bölcsen és körültekintetően válogatta meg embereit és véleménykülönbség esetén hallgatott rájuk.

Bár idős korára nagy népszerűségre tett szert, 1878-ban mégis két merényletet követtek el ellene.

I. Vilmos német császár és porosz király huszáregyenruhás uralkodói portréja Forrás: Wikimedia Commons/Emil Hünten - Hermann Historica

Az elsőre 1878. május 11-én került sor, amikor leányával, Lujza hercegnővel kocsikázott a berlini Unter den Lindenen, amikor Max Hödel bádogoslegény két lövést adott le, de egyik sem talált. A másodikra június 2-án került sor hasonló körülmények között, amit Dr. Karl Eduard Nobiling, a filozófia doktorak követett el. A császár megsebesült a fején, a hátán, a kezén és a karján, így hathónapos lábadozása alatt Frigyes trónörökös helyettesítette az uralkodásban.

Az első német császárt 1888. március 9-én, 91 éves korában érte a halál.

Emlékének tisztelegve unokája, II. Vilmos császár emléktemplomot építtetett a berlini Breitscheidplatzon.

(MTVA Sajtóarchívum, Origó)