Egy rég elveszett várost keresnek Angliában

Ravenser Odd
Ravenser Odd elveszett városa
Vágólapra másolva!
A Hull Egyetem kutatócsoportja az angliai Humber-torkolatnál végez feltárásokat. A szakemberek azt feltételezik, hogy itt sikerrel járhatnak Ravenser Odd rég elveszett városának felkutatásában.
Vágólapra másolva!

Ravenser Odd, más néven Ravensrodd egy kikötőváros volt, amely feltehetően egy keskeny homokos dagályos sziget, a természetvédelem alatt álló, ikonikus Spurn területén helyezkedett el. Az angliai Yorkshire East Riding partvidékének szélén található és homokpadjai az Északi-tengerbe nyúlnak; a Humber-torkolat északi partját képezi.

– írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A tudomány jelenleg keveset tud a Ravenser Oddról, és azok az információk is az olyan korabeli forrásokból származnak, mint például a Meaux-i apátság krónikája, amely a királyi vizságlatokról és támogatásokról szóló jelentéseket, valamint a piacot és az éves vásárt biztosító királyi oklevél odaítélését dokumentálja.

Az évszázadok során Ravenser Odd nemzeti jelentőségű várossá vált azáltal, hogy polgárai beszedték a kereskedőhajóktól származó vámokat.

Ravenser Odd elveszett városa Forrás: Keith Corrigan - Alamy

A város feltehetően egy nyüzsgő tengeri kikötőből, rakpartokból, raktárakból, vámos istállókból, bíróságból és börtönből állt. A település vagyona 1340-re azonban hanyatlásnak indult a part menti erózió miatt.

Egy 1346-ban tartott királyi vizsgálat például dokumentálta, hogy addigra már Ravenser Odd kétharmada a tengerbe került.

A meaux-i apátság egyik krónikása ezt írta: „Abban az időben a Ravenser kápolna... és Ravenser egész városának épületeinek többsége a tengerbe került, és a Humber megszokottnál nagyobb elöntése miatt szinte teljesen megsemmisült". A várost 1356-57-re teljesen elöntötte a víz, 1362-re pedig eltűnt a Grote Mandrenke vihar vagy más néven Szent Marcellus áradása miatt.

Daniel Parsons, a Hull Egyetem professzora egy új kutatást vezet a város helyének meghatározására nagy felbontású szonárrendszerek segítségével, miután

homárhalászoktól furcsa zavarokról hallott a tengerfenéken.

A tanulmány már felmért egy 10 hektáros területet Spurn Point környékén, de a vizsgálatok eredménytelenül zárultak. Parson azonban úgy véli, hogy a következő hetekben egy második felmérés meghatározhatja majd a város helyét. Ahogy fogalmazott, egészen biztos benne, hogy találnak valamit.