Ötezer éves dobot találtak az „ölelkező” őskori gyerekek sírjában

dob
A British Múzeum a dobot, amely a képen egy golyó és egy csonttű mellett látható, a történelem előtti művészet legfontosabb darabjának nevezte, amelyet Nagy-Britanniában az elmúlt 100 évben találtak
Vágólapra másolva!
Egy ötezer éves dobot találtak a régészek azon a temetkezési helyen, ahol „ölelkező" ősi gyerekeket fedeztek fel. Bár a hihetetlennek tűnő történet már hat éves, most a nagyközönség számára is látható a „Stonehenge világa" című kiállítás részeként, amit a British Múzeumban mutatnak be.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a The Washington Post emlékeztet, a kitűnő állapotú dobot egy vidéki birtokon találták meg az angliai East Yorkshire-ben, Burton Agnes falu közelében még 2015-ben, miközben a szakemberek rutinszerű ásatást végeztek, mert a terület tulajdonosai építkezni szerettek volna.

A feltárás során az Allen Archaeology független cég régészeiből álló csapat egy ősi temetkezési helyet fedezett fel,

ahol három, 3 és 12 év közötti gyermek maradványait találták, akiknek csontjai az elmúlt évezredekben „összefonódtak".

– fogalmazott akkor Mark Allen, az Allen Archaeology alapítója a The Washington Postnak.

A British Múzeum a dobot, amely a képen egy golyó és egy csonttű mellett látható, a történelem előtti művészet legfontosabb darabjának nevezte, amelyet Nagy-Britanniában az elmúlt 100 évben találtak Forrás: Courtesy of The Trustees of the British Museum

A Phys.org online tudományos portál szerint a dobot a legidősebb gyermek feje fölé helyezték, egy krétagolyóval és egy csiszolt csonttűvel együtt. A régészek azonban nem hisznek abban, hogy a dobot a neve ellenére hangszerként használták volna; valószínűleg egyfajta szobrászati alkotásnak szánták vagy egy talizmánnak, esetleg talán egy játékként a gyerekeknek.

A kutatók szerint a sír igencsak ritka leletnek számít, mivel az ősi emberek az újkőkori Nagy-Britanniában általában elhagyták a holttesteket, amelyek gyakran a varjak táplálékává váltak.

Úgy vélik, a dob azért olyan jelentős, mert „a korszak egyik legbonyolultabban díszített tárgya, amelyet eddig Nagy-Britanniában és Írországban találtak".

– mondta Neil Wilkin, a British Múzeum kurátora, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Művészileg hasonlóak más objektumokhoz, amelyeket a skóciai és írországi neolitikus lelőhelyeken találtak, ami arra utalhat, hogy a történelem előtti közösségek a jelentős földrajzi távolságok ellenére is kommunikáltak egymással.

Jennifer Wexler, a projekt kurátora szerint a dob azért is különösen érdekes, mert alapvetően egy olyan művészi nyelvezetet foglal magában, amely ötezer évvel ezelőtt jellemezte a Brit-szigeteket.