Különleges bepillantás egy római kisváros életébe

római bross
Egy ritka, római kori bross, amelyet a kisváros területén találtak a régészek
Vágólapra másolva!
A régészek egy római kisváros mindennapi életének mozzanatait tárják fel Fleet Marstonban, az Egyesült Királyság Aylesbury közelében. Az ásatások az úgynevezett HS2 régészeti programnak a részét képezik, ahol a szakemberek egy sor zárt épületet találtak, amelyek otthonokra, valamint kereskedelmi és ipari tevékenységre utalnak.
Vágólapra másolva!

Fleet Marston utcáin az építkezéseket úgymond „létraszerű tervben" alakították ki az Akeman Street mindkét oldalán. Ez egy nagy római út, amely Verulamium (a modern St. Albans) római fővárosát kötötte össze a Corinium Dobunnorummal (a mai Cirencester), és ami a római Alchesteren (mai Bicester közelében) haladt keresztül.

Az ásatások során a régészek több mint 1200 érmét, több ólomsúlyt, kanalakat, gombostűket, brossokat, játékkockákat és harangokat fedeztek fel a területen.

Egy ritka, római kori bross, amelyet a kisváros területén találtak a régészek Forrás: HS2

– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A csapat a közelben felfedezett egy késő római temetőt is, amely körülbelül 415 temetkezést rejtett, és amelyek során túlnyomórészt az elföldelés technikáját alkalmazták, de néhány hamvasztásos temetkezésre is sor került.

A temetkezések száma és a település fejlődése a szakemberek szerint azt sugallja, hogy a közép- és késő római korban nagyszámú népesség özönlött be a városba, amely valószínűleg a mezőgazdasági termelés növekedésével függhetett össze.

Emellett két külön temetkezési terület utal arra, hogy a végső nyughelyeket törzs, család és etnikai csoportosulás szerint szervezhették.

– mutatott rá Richard Brown, a COPA vezető projektmenedzsere. – A HS2 munkálatok során felfedezett számos új római településsel együtt mindez javítja és tovább népesítheti a római Buckinghamshire térképét.