Meghalt az elefántok megmentője

Richard Leakey
Vágólapra másolva!
Hetvenhét évesen meghalt Richard Leakey világhírű kenyai paleoantropológus, természetvédő, számos emberi fosszília, köztük egy csaknem teljes Homo erectus-csontváz, a "turkanai fiú" felfedezője.
Vágólapra másolva!

Az elefántok elszánt védelmezőjének halálát maga Uhuru Kenyatta kenyai elnök jelentette be vasárnap este, méltatva "kimagasló érdemeit" az állam szolgálatában. Leakey magas tisztségeket töltött be a kormányzatban, egyebek közt a Kenyai Nemzeti Múzeumok és a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) igazgatójaként a nemzeti parkok vezetője volt.

Richard Leakey a világhírű antropológus-házaspár, Louis és Mary Leakey három fia közül a középsőként született 1944-ben Nairobiban. Ő maga nem részesült hivatalos antropológusi képzésben, ám az 1970-es években több expedíciót vezetett, és ezek eredményei megerősítették, hogy az emberi evolúció Afrikában kezdődött.

Leghíresebb felfedezését 1984-ben tette a kenyai Turkana-tó partján, ahol megtalálta egy csaknem 1,6 millió éves Homo erectus, a "turkanai fiú" csaknem teljes csontvázát.

Richard Leakey Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Leakey-t 1989-ben felkérték a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) vezetőjének, ebbéli tisztségében erőteljes kampányt folytatott a vadorzás és az elefántcsont-csempészet ellen.

A tudós-természetvédő 1993-ban elveszítette mindkét lábát, amikor Cessna kisrepülőjével lezuhant a Nagy-hasadékvölgyben. Balesete után lépett be a politika világába, és lett egyebek közt a kenyai köztisztviselők vezetője.