Rémisztő videót készítettek az óceán mélyén

óceán
Fotó: Biosphoto via AFP
Vágólapra másolva!
Ritka videófelvétel készült a tenger mélyének egyik legrémisztőbb kinézetű teremtményéről, a horgászhalról.
Vágólapra másolva!

A Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) kutatói egy távvezérelt robotjárművel (ROV) vizsgálták az Egyesült Államok nyugati partvidékénél található, 153 kilométer hosszú Monterey Canyon nevű óceáni árkot. A tengeralattjáró körülbelül 600 méterrel a vízfelszín alatt bukkant rá a horgászhalra. A kutatóknak sikerült fényképeket és videót készíteniük az állatról, majd alaposabb tanulmányozás céljából ki is fogták a vízből.

A horgászhal a feje elején lévő speciális nyúlványról kapta a nevét, amelynek segítségével csapdába tudja csalni áldozatát. Színével és teste szabálytalan körvonalaival teljesen beleolvad a tengerfenékbe. Testének érdekessége az úgynevezett „csalibot", mely a hátúszóból fejlődött ki. Csúcsán egy kis bőrlebeny lóg, ami ide-oda mozog, és úgy néz ki mint egy kisebb hal.

A horgászhal a feje elején lévő speciális nyúlványról kapta a nevét
Fotó: 2014 MBARI

A horgászhalak a legritkábban látható mélytengeri halak, mondta Bruce Robison a kutatóexpedíció vezetője az MBARI által készített videóban. Az MBARI kutatói által befogott hal mindössze 9 centiméter hosszú. A horgászhalat jelenleg egy tartályban tartják, de a kutatók szerint ilyen körülmények között nem fog sokáig életben maradni.

Az MBARI tengerbiológusai szerint a most közölt videó az első, amelyet erről az horgászhal-fajról készítettek. A felvételen látható, hogy a hal állkapcsának bal oldalánál van egy letört fog, amely nem biztos, hogy visszanő.

A horgászhal tejszerű szemei használhatatlanok az óceán mélyén tapasztalható sötétségben. Ehelyett a hal a testét borító apró fehér pöttyökre hagyatkozik, amelyekkel érzékeli a körülötte lévő többi hal mozgását.

A horgászhal-félék családjának napjainkban mintegy 170 ismert faja létezik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!