99 évesen elhunyt az elit alakulat utolsó tisztje

Edward Shames
Ed Shames nyugalmazott ezredes 2019-ben
Vágólapra másolva!
Elhunyt 99 éves korában Edward Shames második világháborús amerikai veterán, az Easy század utolsó még életben maradt tisztje, akit Az elit alakulat című HBO-minisorozatban ismerhetett meg a közönség.
Vágólapra másolva!

Gyászjelentése szerint Shames norfolki otthonában, békésen hunyt el pénteken.

Edward Shames a II. világháborúban az amerikai hadsereg 101-es légiszállítású hadosztályának 506-os ejtőernyős ezredéhez tartozó Easy században szolgált, és több sorsdöntő csatában is részt vett.

Ott volt a normandiai partraszállásnál, önként jelentkezett a Pegasus-akcióba, és az Easy századdal küzdött a Market Garden-hadműveletben és a bulge-i csatában, a belgiumi Bastogne-ban.

A 101-es hadosztályból elsőként ő lépett be a dachaui koncentrációs táborba, pár nappal felszabadulása után.

Ed Shames nyugalmazott ezredes 2019-ben Forrás: The Associated Press/Paul Morigi

Miután Németország megadta magát, Edward Shames az Easy századdal együtt eljutott egészen Hitler Sasfészkéig, ahonnan néhány üveg konyakot zsákmányolt, amelyet később legidősebb fia bármicvóján nyitott ki.

A háború után az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) közel-keleti szakértőjeként dolgozott, de az amerikai hadsereg tartalékos hadosztályánál maradt, és ezredesként vonult végül nyugdíjba.

Az Easy század történetét Stephen Ambrose írta meg a Band of Brothers című, 1992-ben megjelent könyvében, amelyből Tom Hanks és Steven Spielberg készített HBO-minisorozatot. Shames szerepét Joseph May brit színész játszotta.

Edward Shames temetését vasárnap reggel tartották a norfolki Forest Lawn temetőben.

(MTI/AP)