A rákok furcsa módon cserélnek házat - VIDEÓ

remeterák, Panguroidea
Remeterák (Panguroidea).
Vágólapra másolva!
A remeterákok (Paguroidea) elhagyott kagylóhéjakat mobil otthonként használnak. Ahogy egy rák növekszik héja egyre szorosabban illeszkedik. Így végül a ráknak egy nagyobba kell költöznie. Megfelelő üres héj kevés van és nagy távolságokra. Érdekes módon szereznek új otthont maguknak.
Vágólapra másolva!

A videóban egy remeterák (Panguroidea) talál egyet, de ez túl tágas ennek a ráknak. De ahelyett, hogy folytatná a keresést, ez a kis rák letelepszik és vár. Más szintén nagyobb otthont kereső rákok összegyűlnek, amikor egy kagylóhéj partra vetődik. Sajnos az új kagylóhéj túl nagy nekik is. Ennek ellenére gyülekező rákok elkezdik egymást felmérni és aztán valami igazán nagyon különös dolgot csinálnak. De ahelyett, hogy folytatná a keresést, ez a kis rák letelepszik és vár. Más szintén nagyobb otthont kereső rákok összegyűlnek, amikor egy kagylóhéj partra vetődik. Sajnos az új kagylóhéj túl nagy nekik is.

Remeterák (Panguroidea). Forrás: https://youtu.be/f1dnocPQXDQ

Ennek ellenére gyülekező rákok elkezdik egymást felmérni és aztán valami igazán nagyon különös dolgot csinálnak. Szabályos rendbe szervezik magukat. A legnagyobb a sor elején, a legkisebb a végén. Egy céllal sorakoznak, hogy tulajdont cseréljenek. De egyik rák sem tud lépni, mert a lánc még nem teljes. Mind arra vár, hogy jöjjön a megfelelő nagyságú rák. És megérkezik. A legkésőbb érkezett a sor elejére nyomul. Először a lánc szétesik. Amint megújul, a kis rák végül elindul és elfoglalja a helyét a sor végén. Egy alapos szemrevételezés után a nagy rák beköltözik. Ez beindít egy láncreakciót. Minden rák sietősen beköltözik a sorban előtte álló rák által elhagyott kagylóhéjba. Kagylóhéj nélkül maradni halálos ítélet. Egy csupasz rák gyorsan megfő az erős trópusi napon. De minden csere után mégis marad egy héj. Sajnos ez nem nagyobb, mint ennek a kis ráknak az eredeti héja és rosszabb, lyukas. De még egy rossz kagylóhéj is jobb, mint otthontalannak lenni.