A föld alatt rejtőzött a ritka, Homérosz Iliászát ábrázoló mozaik

mozaik, Homérosz, Iliasz
Ritka, Homérosz Iliászát ábrázoló mozaikot fedeztek fel az Egyesült Királyságban
Vágólapra másolva!
A római villakomplexumot feltáró régészek egy igen ritka mozaikra bukkantak, amely Homérosz Iliászának jeleneteit ábrázolja. Az ásatásokat a Leicesteri Egyetem végezte a Historic England szervezettel együttműködve. A lelőhelyet a föld jelenlegi tulajdonosának a fia fedezte fel 2020-ban, aki a szántás és mezőgazdasági tevékenységek következtében tudta azonosítani a régészeti maradványokat.
Vágólapra másolva!

A gazda ezután felvette a kapcsolatot a Leicestershire Megyei Tanács örökségvédelmi tanácsadóival, majd a Leicesteri Egyetem Régészeti Szolgálata (ULAS) biztosította a finanszírozást a helyszín feltérképezéséhez.

A Leicesteri Egyetem Régészeti és Ókori Történeti Iskolája 2021 szeptemberében vizsgálta meg a helyszínt, ahol felfedte egy tizenegyszer majdnem hétméteres mozaik maradványait, amely

az Iliász legendás hősének, Akhilleusznak a trójai Hektor herceggel vívott harcának történetét ábrázolja.

Ritka, Homérosz Iliászát ábrázoló mozaikot fedeztek fel az Egyesült Királyságban Forrás: University of Leicester Archaeological Services

Az Iliászt gyakran az Ilion énekeként is emlegetik, amely egy ókori görög költemény úgynevezett daktilus hexameterben, és amelyet hagyományosan Homérosznak tulajdonítanak. Az Iliász története a trójai háború idején játszódik, de nem a háború egészét, hanem annak csupán egyetlen epizódját beszéli el: Akhilleusz haragját és ennek pusztító következményeit.

Az Iliász a nyugati irodalom legrégebbi fennmaradt alkotásai közé tartozik.

A ritka mozaikra a szakemberek egy étkező padlóján bukkantak, amelynek kora a késő római korra tehető. A geofizikai felmérések és régészeti értékelések számos épületet azonosítottak a területen, köztük egy fürdőházat, kör alakú építményeket és egy sor határárkot.

A tűzkárok jelei és a mozaiktörések a tudósok szerint arra utalnak, hogy a helyszínt később a nagyon késő római vagy a kora középkorban újjáépíthették.

A mozaikot borító törmelékben ráadásul emberi maradványokat is azonosítottak.

– mondta John Thomas, a Leicesteri Egyetem Régészeti Szolgálatának (ULAS) igazgatóhelyettese a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Új perspektívát adhat az akkori emberek attitűdjeiről, a klasszikus irodalomhoz fűződő kapcsolatairól, és rendkívül sokat elárul a mozaik megrendelőiről is.

Hozzátette: minden bizonnyal olyan valaki lehetett, aki ismerte a klasszikusokat, és akinek volt pénze megrendelni egy ilyen részletes alkotást.

Ez a legelső ábrázolás ezekről a történetekről, amit eddig találtak Nagy-Britanniában. A tervek szerint 2022-ben további feltárásokat hajtanak végre a területen.