Napóleon első feleségének két tiaráját árverezik el Londonban

Joséphine
Az egyik aukcióra bocsátott tiara
Vágólapra másolva!
Napóleon francia császár első feleségének, Joséphine Bonaparténak (1763-1814) tulajdonított két tiarát árvereznek el Londonban, miután az ékszerek másfél évszázadon át magánkézben voltak. A várakozások szerint az 1808 körül készült két ékszer együtt 500 ezer fontért (204 millió forintért) kelhet el a Sotheby's aukciósház árverésén.
Vágólapra másolva!

Több mint kétszáz millió forint értékű leütést remélnek

A tiarákat a genfi Mandarin Oriental szállodában állítják ki november 9-ig. Az ékszereket eredeti párizsi bőrdobozaikban kínálják majd eladásra, az árverést december 7-én tartják Londonban.
Az egyik tiara aranyból készült kék lakkozott díszítésekkel és élénk vörös karneolmetszetekkel, amelyek között klasszikus portrék is láthatóak.

Az egyik aukcióra bocsátott tiara Forrás: Smithsonian

A fejék mellé ékszerszettet is kínálnak hozzáillő fülbevalóval, övdísszel és fésűvel - olvasható a CNN hírportálján.
A másik szintén arany tiarán Zeusz, Dionüszosz, Medusa, Pán és Gaia görög istenek és mitológiai alakok achátba és jáspisba vésett portréi szerepelnek.

Joséphine megkoronázása Forrás: Wkimedia Commons /Jacques-Louis David

A londoni Victoria és Albert Múzeum szerint, ahol korábban kölcsönben volt az ékszer, "valószínűleg Napóleon húga, Caroline Murat ajándékozta" a tiarát a császárnénak.

Napóleon fülig szerelmes volt az első feleségébe

Az első férje, Alexandre de Beauharnais vicomte és tábornok után a Joséphine de Beauharnais néven is ismert császárné alakja népszerűvé vált az elmúlt évtizedekben. Fennmaradtak Napóleonnak hozzá írt, szerelemtől és szenvedélytől átitatott levelei is.

Joséphine császárné a koronázási ruhájában Forrás: Wkimedia Commons /Baron François Gérard

Joséphine emléke csábító, okos nőként őrződött meg,

aki végül lemondott házasságáról, amikor nem tudtak örököst nemzeni a császárral.

Mindkét tiara egy-egy 19. századi ékszerkészlet része, melyeket a Napóleon uralkodása alatt virágzó neoklasszikus dizájn jellemez. A Sotheby's szerint az uralkodó a forradalom zavargásai után tudatosan idézte fel az ókori római hagyományokat, stílust.

(Forrás: MTI)