Tudja-e, mitől olyan szupererősek és élesek a hangyák rágói?

hangya
Szupererősek ezek a rágók
Vágólapra másolva!
Nem titok, hogy a hangyák rendkívül erősek és gyorsak a testméretükhöz képest. Fajának egy átlagos képviselője a saját testsúlyának akár az ötvenszeresét is elbírja. Kevésbé ismert tény azonban, hogy a hangyák szupererős rágókkal is rendelkeznek, amelyeket a zsákmányuk elropogtatására és az alagutak talajba ásásához használnak. Most a tudósok nagyítottak a rovarok apró „fogsorán", hogy többet megtudjanak arról, mitől olyan erősek és élesek ezek a rágók. Az állatok által felfedett titkokat most új, miniatűr eszközök kifejlesztése során szeretnék hasznosítani a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Az Oregoni Egyetem és az amerikai Energiaügyi Minisztérium (DOE) Csendes-óceáni Nemzeti Laboratóriumának (PNNL) kutatói speciális technikákat fejlesztettek ki a tárgyak keménységének, rugalmasságának és mechanikai ellenállásának miniatűr skálán történő mérésére. A hangyák rágói, amelyek egy hajszálnál vékonyabbak, egy úgymond túlméretes állkapocshoz vannak rögzítve. A Scientific Reports tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint az állatok tökéletes alanyai voltak az új technikák kipróbálásának.

Arun Devaraj anyagtudós és Xiaoyue Wang doktorandusz, a PNNL kutatói,

egy ionnyaláb mikroszkópot fókuszáltak egy hangya apró rágójának a hegyére, majd tomográfiával vizsgálták az ionok által eltalált mintát, ami lehetővé tette számukra, hogy azonosítsák az egyes atomok elrendezését a rágók szerkezetében.

Szupererősek ezek a rágók Forrás: Pixabay

A vizsgálat kimutatta, hogy a hangya rágói a cink egyes atomjaiból állnak, amelyek meghatározott, egyenletes mintázatban vannak elrendezve, és amely maximális „vágási hatékonyságot" biztosít. Ez ezenkívül megakadályozza a rágók tompulását, így azok élethosszig megőrzik az élességüket. A szakemberek arra is rámutattak, hogy

mivel a cink atomok egyenletesen oszlanak el, ezért a harapóerő is,

ami főként akkor hasznos, amikor a hangya valami viszonylag nagy dologra „fog rá", de az állkapcsa védve marad.

– mondta Devaraj a ZME Science online tudományos portálnak. – Ésszerű, hogy a hangyák szuperhatékony rágókat fejlesztettek ki, ha arra gondolunk, hogy az állcsontjukat nemcsak levelek és a táplálék rágására használják, hanem emelésre, hordozásra és védekezésre is.

A szakemberek számításai szerint ez a szerkezet teszi lehetővé a hangyák számára, hogy sokkal hatékonyabban használják fel az energiájukat. Becsléseik szerint az emberi fogakhoz viszonyítva az állat a harapáskor csak a szükséges erő mintegy 60 százalékát használja fel, de ez valószínűleg igaz más rovarokra és rákfélékre is.