Tudja-e, hogy mitől lesz tényleg szuper a szuperélelmiszer?

kurkuma
A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését
Vágólapra másolva!
A szuperélelmiszerek táplálkozási szempontból nagyon tömörek, vagyis jelentős mennyiségű tápanyagot és nagyon kevés kalóriát tartalmaznak. A héten tartott, NUTRITION 2021 LIVE ONLINE előadássorozatban a tudósok most alaposan körbejárták azt is, hogy miért olyan méltóak a szuperélelmiszer elnevezésre az olyan termékek, mint a kurkuma vagy a méz.
Vágólapra másolva!

A mangó csökkenti a krónikus betegségek kockázatát

A San Diego Állami Egyetem kutatói huszonhét túlsúlyos és elhízott felnőtt önkéntest kértek meg egy teszthez. A résztvevőknek 12 héten keresztül 100 kalóriát tartalmazó, friss mangót vagy 100 kalóriát tartalmazó, alacsony zsírtartalmú süteményeket kellett fogyasztaniuk.

A mangó csaknem 20 különféle vitamint tartalmaz, valóságos táplálékbomba Forrás: Pinterest

A teszt után jól kirajzolódott, hogy a mangót fogyasztó célcsoportnál javult az éhgyomorban mért glükózszint és a gyulladás mértéke, amelyek kulcsfontosságú kockázati tényezőt jelentenek bizonyos krónikus betegségekben.

A kutatás során a koleszterinszint és a testtömeg azonban nem változott.

Az egzotikus gyümölcs fontos C-vitamin, A-vitamin, folát, B6-vitamin, K-vitamin, kálium, réz, kalcium és vasforrás, valamint tele van antioxidánsokkal, zeaxanthinnal és a béta-karotinnal, idézi fel a ZMEScience online tudományos portál.

A méz gyulladásgátló nanorészecskéket tartalmaz

A méz táplálkozással kapcsolatos, jótékony tulajdonságait már az ókor óta elismerik, ám a tudósok még mindig tudnak új dolgokat tanulni az édes nektárból származó ételekkel kapcsolatban.

A méz abszolút szuperélelmiszernek számít Forrás: Pinterest

Egy új tanulmányban a Nebraska-Lincoln Egyetem kutatói például azt találták, hogy a méz nano-méretű, membránnal zárt szerkezetű részecskéket tartalmaz, amely hasonlít az exoszómákra (a proteaszómához hasonló felépítésű, némileg kisebb fehérjekomplex), amelyek sejtből származó vezikulák, és amelyek sok, talán minden biológiai folyadékban jelen vannak, beleértve a vért is.

Ezek a mézben lévő, exoszómaszerű nanorészecskék a kísérlet során csökkentették a májkárosodott egerek gyulladását.

A szakemberek szerint az eredmények arra engednek következtetni, hogy potenciálisan gátolhatják egy kulcsfontosságú gyulladásos enzim komplex aktiválódását. Emellett a „sima" folyadékban található magas antioxidáns-tartalom szintén hozzájárulhat a méz gyulladásgátló tulajdonságaihoz.

Ezek az eredmények növekvő bizonyítékokkal egészítik ki a méz táplálkozási és orvosi alkalmazásokban betöltött szerepét.

Például a méz alacsony nedvességtartalma és savtartalma miatt a baktériumok számára nem megfelelő, így antibakteriális tulajdonságokkal bír. Állat- és emberkutatásokból származó bizonyítékok arra is utalnak, hogy a méz hasznos lehet a köhögés és az emésztőrendszeri zavarok kezelésében.

Egyes fűszerek és gyógynövények csökkenthetik a vérnyomást

Az étel ízének javítása mellett néhány gyógynövény és fűszer kívánatos kardiometabolikus hatást fejthet ki. Ez ugyanis a modern társadalom egyik legnagyobb egészségügyi problémájává nőtte ki magát: magasvérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, elhízás.

A macskagyökeret például évszázadok óta használják gyógynövényként Forrás: Crocus

Egy kutatás során a Penn State University és a Texas Tech University kutatói 71 résztvevőt toboroztak, akik napi 6,6, 3,3 és 0,5 gramm gyógynövényt vagy fűszert tartalmazó ételeket vettek fel az étrendjükbe, négy héten át.

Az egy hónapos tesztidőszak után a tudósok nem regisztrálták a koleszterin vagy a vércukorszint jelentős változását.

A témában publikált tanulmány azonban megállapította, hogy a legtöbb gyógynövényt és fűszert tartalmazó étrend (amely körülbelül másfél teáskanálnak felelt meg) a 24 órás vérnyomásszint javulásához vezetett a legkevesebb gyógynövény- és fűszermennyiségű étrendhez képest.

A gyömbér, a fahéj és a kurkuma javítja a koleszterinszintet

A Clemson Egyetem tudósai egy kutatásukban azt vizsgálták, hogy a kurkumában található gyömbér, fahéj, valamint kurkumin és kurkuminoid pigmentek hogyan befolyásolják a koleszterinszintet a 2-es típusú cukorbetegségben. A kutatócsoport 28 metaanalízis vizsgálatot végzett, összesen 1 049 diabéteszes beteg, illetve 1 035 kontrollszemély bevonásával.

A résztvevők egy-három hónapig szedték ezeket a „fűszer-kiegészítőket" kapszula formájában.

A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését Forrás: Pixabay

A megállapítások szerint a gyömbér, a fahéj, a kurkuma, a kurkumin és a kurkuminoidok egyfajta javított „lipidprofilhoz" kapcsolódtak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

Ezt a hatást a fűszeradag, a fűszer fajtája, a fogyasztás időtartama és az egyes populációk jellemzői közvetítették.

A szakemberek szerint néhány korlátozás ellenére ezek a megállapítások azt sugallják, hogy ezek a fűszerek előnyösek lehetnek a 2-es típusú cukorbetegségben és egészségtelenül magas koleszterinszintben szenvedő betegek számára.