A partok közelében halmozódik fel a tengerekben lévő műanyag szemét

műanyag szemét
A tengerbe került műanyag hulladék legnagyobb része a parti övben halmozódik fel
Vágólapra másolva!
A tengerekben lévő műanyagszemét 80 százaléka a partokra kerül vagy a part menti vizekben úszik, a Berni Egyetem kutatócsoportja szerint.
Vágólapra másolva!

A műanyaghulladék nyolcvan százaléka a partokon halmozódik fel

Különösen Délkelet-Ázsia tengerparti régióiban és a Földközi-tenger partvidéken magas a partra vetődő műanyag aránya - állapította meg a Berni Egyetem vezette kutatócsoport az Environmental Research Letters című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

A tengerbe került műanyag hulladék legnagyobb része a parti övben halmozódik fel Forrás: Kevin O'Brien, PMDP

A szakértők a világóceán áramlatain és becsléseken alapuló modellt fejlesztettek ki annak megállapítására, mennyi műanyaghulladék kerül a vizekbe. Amennyiben a partokról és a vizek felszínéről nem gyűjtik össze a szemetet,

a modell szerint az úszó hulladék 77 százaléka öt éven belül eljut a partokra vagy a partmenti vizekbe.

A mediterrán medence helyzete különösen súlyos a tengeri műanyag szennyezés miatt Forrás: Elter Tamás

Ott gyűlik össze a partokon a legnagyobb arányban a szemét, ahol a legtöbb műanyag kerül a tengerekbe - közölte a Victor Onink, a Berni Egyetem tudósa vezette kutatócsoport. Ez elsősorban Délkelet-Ázsiára, valamint a Földközi-tenger területére vonatkozik, ahol többek között a Nílus sok szemetet szállít a tengerbe.

Csak az Antarktisz körüli vizekben nincs műanyagszemét

A legkisebb a műanyag koncentrációja a kevésbé lakott területeken, például a sarkvidéki régiókban, Chile partjainál, Ausztrália partvidékének egyes részein.

A szimulációk során az antarktiszi szárazföld mentes volt a műanyagtól.

Műanyag hulladékkal teli a Kókusz-szigetek tengerpartja. A kutatók 414 millió műanyag darabot találtak a korallzátonyon. Forrás: https://www.livescience.com/65520-plastic-pollution-cocos-islands.html

A kutatás szerint többek között az Egyesült Államok keleti részén, Japán keleti részén és Indonéziában a vizekbe kerülő műanyagszemét nagyobb valószínűséggel jut el a nyílt óceánba, mint máshol. "Ezeken a helyeken különösen hatékony lenne a műanyag összegyűjtése, mielőtt kikerül a nyílt vízre" - mondta Onink.

(Forrás: MTI/sda/dpa)