Három árva orángutánkölyköt mentettek meg Borneó szigetén

orángután
Orángutánanya a kölykével
Vágólapra másolva!
Egyre gyakrabban kerülnek veszélybe az orángutánbébik Borneó szigetén. A Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF) közlése szerint február közepe óta három 6-10 hónapos állatot kellett megmenteni, amelyek anyját valószínűleg megölték.
Vágólapra másolva!

Ha felnőnek, visszakerülnek a dzsungelbe

Összehasonlításként: a teljes 2020-as évben öt orángutánkölyköt fogadott be az alapítvány, néhányat az anyjával együtt. A BOSF németországi kirendeltségének vezetője,

Daniel Merdes szerint a tendencia aggodalomra ad okot.

"Örömöt, ugyanakkor bánatot okoz a hármas mentés híre: örömöt, mert három életet sikerült megmenteni a fajkihalás elől, de bánatot, mert ez valójában három megölt orángutánanyát jelet" - fogalmazott a szakértő.

Orángutánanya a kölykével Forrás: AFP

A három kisállatot - Onyert, Ramangait és egy még névtelen nőstényt - a BKSDA indonéz természetvédelmi hatóság vette át falusiaktól.A fiatal emberszabásúak a BOSF Nyaru Menteng központjában kapnak orvosi kezelést és felkészítik őket a későbbi életre a dzsungelben.

Aggasztóan zsugorodik az orángutánok populációja

"Ez a három mentett orángutánbébi jelzi, hogy a fakitermelés és az erdei ökoszisztémák felelőtlen kizsákmányolása még mindig tart. Élőhelyeik elpusztítása kényszeríti arra a vad orángutánokat, hogy a táplálékkeresés során a kertekbe és termőföldekre vándoroljanak, ami az emberek és állatok közötti konfliktusokhoz vezetnek" - mondta a helyi programigazgató, Denny Kurniawan.

Az orángutánok élőhelyét elsősorban az erdőirtások veszélyeztetik Forrás: Wikipedia

A BOSF állatorvosa, Agus Fahroni azonban biztos abban, hogy az egyelőre még magatehetetlen kicsiny majmok hamarosan elkezdhetik a rehabilitációs folyamatot. Jelenleg mindhárom újonnan érkezett orángután karanténban van, és bár a trauma jeleit mutatják, pozitív változások is észlelhetők rajtuk.

Egy 2018-ban végzett kutatás szerint a borneói orangutánok száma az elmúlt évtizedekben több mint 100 ezerrel csökkent.

Orángután (Pongo abelii) Forrás: Wikimedia Commons

Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

(Forrás: MTI/dpa)