Így biztosítják a dunai halak és vízi élőlények számára a vízborítást

Duna
A Duna. Fotó: Ádám Szilvia
Vágólapra másolva!
A Duna folyótól keletre húzódó Bezerédi Duna-ág az utóbbi évtizedekben olyan mértékben feltöltődött, hogy a területére egykor jellemző ártéri élővilág egyre inkább visszaszorult - tájékoztatta sajtóközleményben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szerkesztőségünket pénteken délután. Ezért a szakemberek egyrészt mederkotrási munkálatokat végeztek, másrészt a mellékág vízpótlását elősegítő építményeket helyezett el a területen.
Vágólapra másolva!

Az élőhely-helyreállítás során eltávolításra kerültek a mederbe bedőlt fák, valamint a földből készült áttöltések és 64 ezer köbéter hordalék került kikotrásra ki a Bezerédi-Dunából. A kikotort hordalék nagy része a Duna főmedrébe került vissza.

A mellékág alsó torkolatánál zsilip épült, amelyen keresztül be lehet engedni a vizet a holtágba és az ártér területére.

A projekt keretein belül került sor a Bezerédi-Duna bal partján fekvő összesen 3,11 hektár tájidegen faültetvény őshonos fafajokkal való felújítására, és a Duna-ág közvetlen parti sávjában húzódó erdőgallér területén, 2 kilométer hosszúságban az inváziós fa- és cserjefajok eltávolítására és őshonos fafajok ültetésére.

Több szempontból is fontos a Duna holtágainak rehabilitációja Forrás: WWF/Ádám Szilvia

– tájékoztatott Komlós Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának marketing és kommunikációs menedzsere. – A lerakódott hordalék kikotrásával, az áttöltések elbontásával a Duna vize ismét átjárhatja a mellékág medrét.

Hozzátette: az alsó torkolatba épült zsilip megakadályozza, hogy a magas vízálláskor befolyt víz a Duna apadásakor visszafolyjon a főmederbe, így

egész évben biztosítható a vízborítás a halak, kétéltűek és egyéb vízi élőlények számára.

A Bezerédi-Duna rehabilitációját követően a horgászok számára ismét biztosítottak a természetes vízi horgászati lehetőségek, melyek az elmúlt két évtizedben csak korlátozottan álltak rendelkezésre.