Kézi vezérléssel csatlakozott az orosz teherűrhajó az űrállomáshoz

Orosz teherűrhajó felbocsátása galéria
Bajkonur, 2021. február 15. A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott képen felbocsátják a Szojuz-2.1a orosz hordozórakétával összekapcsolt Progressz MSZ-16 teherűrhajót a bajkonuri űrközpontból 2021. február 15-én. A Progressz több mint két és fél tonna rakományt, köztük élelmiszert, vizet és üzemanyagot szállít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra. MTI/EPA/Roszkozmosz
Vágólapra másolva!
Kézi vezérléssel kellett csatlakoztatni szerdán a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Progressz orosz teherűrhajót, mivel ferdén érkezett.
Vágólapra másolva!

A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal sajtószolgálata közölte, hogy a Progressz MSZ-16 teherűrhajó tengelye érkezéskor eltért a dokkolási tengelytől, ezért Szergej Rizskov orosz űrhajós a repülésirányítási központ szakembereinek javaslatára áttért az automatikusról a kézi dokkolási üzemmódra, és sikerült rendben csatlakoztatnia az űrhajót az ISS-hez.

Ilyen esetekben az űrállomáson tartózkodó asztronauták veszik át az érkező űrhajó feletti vezérlést, távirányítással csatlakoztatják az ISS-hez. Az űrkutatási hivatal nem részletezte, hogy miért ferdült el az űrhajó érkezési tengelye.

A Szojuz-2.1a orosz hordozórakétával összekapcsolt Progressz MSZ-16 teherűrhajó felbocsátása a bajkonuri űrközpontból 2021. február 15-én Forrás: MTI/EPA/Roszkozmosz/-

A Progresszt két nappal ezelőtt bocsátották fel a Bajkonurból.

A teherűrhajó 600 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, levegőt, 40,5 kilogramm cseppfolyósított nitrogént szállít az ISS-re. Szerszámokat is visz, amelyekkel el tudják zárni a Zvezda orosz modul átmenő részlegében keletkezett hajszálrepedést, amelyen át levegő szivárog el az űrbázisról. Ezenfelül élelmiszer, különböző műszerek, kísérletekhez szükséges eszközök érkeznek az ISS-re.

A későbbiekben Progressz MSZ-16 segítségével fogják elsüllyeszteni a Csendes-óceánban a Pirsz modult, amely helyére nyáron a Nauka többfunkciós, 22 tonnás, 13 méter hosszú orosz kutatómodul érkezik.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Szergej Rizskov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, Kate Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajós tartózkodik.