Óriási „úszó fejek” jelentek meg Ausztrália partjainál

holdhal
Vágólapra másolva!
A holdhal a világ egyik legnehezebb csontoshala, amelynek megjelenése egy nagy fejhez hasonlít, amihez egy úszót illesztettek. A tudósok több korábbi, sikertelen kísérlet után most végre azonosították ennek a furcsa teremtménynek az ivadékait, amely szinte pontosan úgy néz ki, mint egy miniatűr gömbhal. Ám ezek az apróságok annyira aprók, hogy egy tucattal elférnének egyetlen ujjbegyünkön.
Vágólapra másolva!

A felnőtt holdhal (Mola mola) hossza elérheti akár a három métert, súlya pedig meghaladhatja akár a 2000 kilogrammot is. Ennek a kissé bizarr kinézetű fajnak különös az alakja is:

a kifejlett példányok leginkább egy hatalmas, fejre hasonlítanak, amelynek a közepén egy méretes mellső uszony található – pont mint a cápáknál.

Testük azonban szokatlanul rövid és lapos, a farkuk is alig látható; mikor a hát- és hasúszóit kinyújtja, a holdhal éppen olyan magas, mint amilyen hosszú.

Sokáig úgy hitték, hogy a furcsa kinézetű hatalmas holdhal a világtenger leglustább hala Forrás: Science

– mondta Marianne Nyegaard, az Ausztrál Múzeum egyik képviselője a LiveScience online tudományos portálnak. – Lárvaként csupán néhány milliméter hosszúak, tehát körülbelül 600-szor kisebbek, mint egy teljesen kifejlett egyed, és testükön sem láthatunk szinte semmi hasonlóságot.

A tudósoknak ezért van igen nehéz dolga: a holdhal lárvák annyira kicsik, hogy rendkívül nehéz megtalálni őket, nem is beszélve az azonosításukról. Nyilatkozatuk szerint

a DNS-szekvenálás azonban most először azonosította a dudorfejű holdhal (Mola alexandrini) mintegy 5 milliméteres lárváit.

A szakemberek még 2017-ben gyűjtötték össze azokat Új-Dél-Wales partjainál, majd a DNS-t összehasonlították a kifejlett példányoktól gyűjtött genetikai mintákkal, és egyezést találtak.

A bizarr kinézetű holdhal láttán a búvárok is gyakran meglepődnek Forrás: ViralHog/YouTube

– mutatott rá Nyegaard, hozzátéve, hogy a holdhalat gyakran nevezik világító halnak is, mert bár nem rendelkezik világítószervvel, éjszaka különös fénnyel veri vissza a hold sugarait.