Több gyógyszermolekula is hatékonynak bizonyulhat a koronavírus ellen

Jakab Ferenc
Jakab Ferenc professzor a pécsi virológiai laborban
Vágólapra másolva!
Az új koronavírus-járvány kitörésekor a kutatók azonnal megkezdték a lehetséges „gyógyszerek" keresését. Az új, lehetséges hatóanyagok mellett már olyan, meglévő hatóanyagokat is tesztelnek, amik más betegségeknél már hatékonynak bizonyultak. A márciusban alakult Koronavírus Kutatási Akciócsoport a más betegségeknél már sikeresen alkalmazott hatóanyagok vizsgálatára fókuszál – tájékoztatta az Origót a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A szakemberek úgynevezett repozícióval 30 olyan gyógyszermolekulát választottak ki, mely az előzetes vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyulhat.
Vágólapra másolva!

A humán és az állategészségügyi gyógyszerkincset is elemzik

A gyógyszerkincsünk kiaknázásának lehetősége komoly potenciállal bír most, az új-koronavírus megjelenése miatt.

– erről számolt be Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoportjának és a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője. – Addig a járványhelyzet leküzdésének fontos eszközei lehetnek a meglévő gyógyszerkincsek.

Hozzátette: az ismert gyógyszereknek eredeti alkalmazásától eltérő, új terápiás hasznosítása mind a betegek, mind az innovátorok számára számottevő előnyökkel jár.

Jakab Ferenc professzor a pécsi virológiai laborban Forrás: Csortos Szabolcs/PTE

Az ismert hatóanyagok használata egy ilyen helyzetben sokkal kevesebb költséggel, rövidebb idővel és kisebb kockázattal jár, mint ami egy új hatóanyag bevezetése.

A PTE tájékoztatása szerint ebben az esetben ugyanis szinte azonnal megkezdhető a klinikai használat, hiszen ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazását már több évtizedes terápiás tapasztalat támasztja alá.

– hangsúlyozta Jakab Ferenc professzor. – Ehhez azonban nem csupán a humán, hanem az állategészségügyi gyógyszerkincset is elemzik a szakemberek a hatásmód és egyéb tulajdonságok szempontjából, részben bioinformatikai módszerekkel, és a szokásos kutatói intuitív-kreatív megközelítéssel.

Így több támadáspontú hatóanyagokhoz vagy egy támadáspontú hatóanyagokból képzett gyógyszer-kombinációkhoz juthatnak, amelyek különösen előnyös széles hatásspektrumú terápiás szereket eredményezhetnek.

A biológiai eredmények tükrében tudnak továbblépni

A projekt során vizsgált hatóanyagokat három fő csoportba sorolták a szakemberek.

Százszázalékosan hatékony megoldás egyelőre még nincs, és komoly klinikai vizsgálatok folynak országszerte Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az első csoportba a közvetlen vírusellenes hatású szerek tartoznak, ezek a vírus gazdasejtbe való bejutását, a sejtben való sokszorozódását, vagy éppen a más sejtekbe jutását akadályozzák meg.

A második hatóanyagcsoportba a vírus és a gazdaszervezet kapcsolódását befolyásoló szereket sorolták. Olyan ismert és forgalomban levő hatóanyagokat választottak ki tesztelésre, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a fertőzőképes vírusok létrejöttét.

A harmadik csoportban olyan vegyületeket vettek számításba, amelyeknek az immunrendszer működését módosító és/vagy gyulladáscsökkentő hatásuk lehet COVID-19 fertőzött betegeken. Ezeknek a vegyületeknek a súlyos megbetegedések során jelentkező életveszélyes gyulladásos reakció, az ún. citokinvihar kivédésében, illetve enyhítésében lehet fontos szerepük.

Többféle hatóanyagot vizsgálnak jelenleg is a hazai kutatólaborokban Forrás: MTI/Sóki Tamás

A hogyan tovább kérdésre az országos Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője úgy válaszolt, hogy

a biológiai eredmények tükrében és a legújabb publikus adatok folyamatos feldolgozásával történik majd a következő jelölt-együttes kiválasztása.

A kutatók reményei szerint a fent körvonalazott út követésével születő eredmények nemcsak gyarapítani fogják a COVID-19 fertőzés gyógyszerterápiájára vonatkozó ismereteket, hanem közvetlenül is hozzá tudnak járulni új, hatásos gyógyszerterápiák kidolgozásához.