Rizsszem nagyságú, különös élőlény bukkant fel Afrikában

2020.05.22. 12:06

A Dél-Afrika keleti részén fekvő Boulder-Strewn vizeiben a kutatók egy új fajra bukkantak: egy úgynevezett pigmeus csikóhalra, ami körülbelül akkora, mint egy rizsszem. A felfedezés azért is megdöbbentő, mert az állat legközelebbi „unokatestvére" mintegy 8 000 kilométerre él, a Csendes-óceán délnyugati részén.

Az új faj felfedezése megdöbbentette a tudósokat, hiszen ez az első pigmeus törpe csikóhal az Indiai-óceán és Afrika térségében.
Ez pont annyira meglepő, mintha kengurut találtunk volna Norvégiában – mondta Richard Smith tengerbiológus, a ZooKeys tudományos szaklapban publikált tanulmány társszerzője a National Geographicnak. – Az új faj némileg hasonlít a többi tengeri csikókhoz, de azzal a különbséggel, hogy a hátán hegyes tüskéket találhatunk: egyelőre nem tudjuk, hogy mire használhatják ezeket.

A kutatók arra tippelnek, hogy az apró tüskéknek talán az udvarlási rítusban van szerepük, hiszen a csikóhalak rendszeres udvarlással erősítik párkapcsolatukat.

Az új törpe csikóhalfaj afrikai megjelenése a kutatókat is meglepteForrás: Richard Smith – OceanRealmImages.com

Ezek a rizsszem méretű, színes lények a sekély vizekben élnek, ahol jól beleolvadnak a környezetükbe az algákkal borított sziklák szomszédságában. Nem könnyű észrevenni őket, mivel különleges színeik alapján csak egy kisebb, lebegő tengeri moszatnak tűnnek.
A tengeri csikók másodpercenként mintegy harmincötöt csapó hátuszonyuk segítségével lebegnek a vízben – magyarázta Graham Short, a kaliforniai Tudományos Akadémia munkatársa. – Az újonnan felfedezett fajnak azonban nem egy, hanem kettő hátuszonya van, illetve a kopoltyúrést a hátukon találhatjuk: ez olyan, mintha az orrunk a nyakunk hátsó részén helyezkedne el.

A tanulmány szerzői szerint ez a meglepő felfedezés is azt erősíti meg, hogy milyen keveset tudunk még az óceánról, különösen az abban élő, apró élőlényekről.