Kiderült, miként reagál az immunrendszer az új koronavírusra

koronavírus vírus járvány epidemic virus diplomacy TOPSHOTS Horizontal
Védőöltözetet viselő egészségügyi dolgozó
Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók kedden közölték, hogy sikerült feltárniuk az immunrendszer válaszát az ország első koronavírusos betegének esetét vizsgálva.
Vágólapra másolva!

Felfedezésük fontos lépés az oltóanyag kifejlesztésében - közölte Greg Hunt, az ország egészségügyi minisztere.

A koronavírus már több mint 182 ezer embert fertőzött meg világszerte, és több mint 7100-an haltak meg az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

A fertőzöttek többségénél ugyan enyhe tünetek jelentkeznek, 20 százalékuknak azonban súlyos vagy válságos lesz az állapota. A halálozási arány a WHO becslése szerint 3,4 százalék.

A fertőző betegségeket és immunológiát kutató Peter Doherty Intézet kutatói egy negyvenes éveiben járó ausztrál nő vérvizsgálatának eredményeit elemezve felfedezték, hogy az emberek immunrendszere jellemzően ugyanúgy válaszol a koronavírusra, mint az influenzára. Azonosították az immunsejtek négy típusát, amely jelen volt a koronavírus elleni "harcban".

Védőöltözetet viselő egészségügyi dolgozó Forrás: AFP/Jure Makovec

Felfedezésük segíti a tudósokat abban, hogy megértsék, egyesek miért épülnek fel, és másoknál miért lépnek fel súlyos légzőszervi problémák - mondták a kutatók.

"Módszerünket fel lehet használni arra, hogy megértsük az immunválaszokat egy nagyobb Covid-19 betegcsoportot tanulmányozva, valamint azt, hogy mi hiányzik azoknál, akik meghalnak a fertőzésben" - mondta Katherine Kedzierska, a Melbourne-i Egyetem mikrobiológia és immunológia professzora, aki részt vett a kutatásban.

A kutatók az új koronavírus okozta Covid-19 betegségre adott immunválaszt kísérték figyelemmel az ausztrál betegen, és képesek voltak pontosan előrejelezni, hogy mikor fog felépülni a betegségből.

Tanulmányukat a Nature Medicine folyóiratban tették közzé.

Nem nevezték meg a beteget, annyit tudni, hogy egy Vuhanból, a járvány kínai gócpontjából evakuált nőről van szó.

Greg Hunt egészségügyi miniszter szerint kutatásuk fontos lépés az oltás gyors kifejlesztése felé azáltal, hogy azonosítani tudják, mely oltóanyagjelöltek lehetnek sikeresek. "Egyben a lehetséges terápiák és kezelések gyors azonosításáról is szól a már koronavírusos betegek esetében - tette hozzá.

Világszerte legalább egy tucat gyógyszergyártó dolgozik oltóanyag vagy vírusellenes hatóanyag és más kezelések fejlesztésén, a gyorsan terjedő járvány feltartóztatása érdekében.

A oltóanyag-fejlesztés költségei akár 800 millió dollárra is rúghatnak ebben a folyamatban, amelyet még ha fel is gyorsítanak, legalább egy év múlva kerülhet forgalomba a vakcina.