A szerelmünk egy ruhadarabja bizonyítottan segíthet jobban aludni

A jó alvás tanulható dolog
Vágólapra másolva!
Ha valamilyen oknál fogva nem tudunk a szeretett személy mellett elaludni, a Brit Kolumbia Egyetem kutatóinak akkor is van egy jó ötlete, hogyan alhatunk mégis nyugodtan nélküle. Ehhez csupán a kedvesünk egyik ruhadarabjára van szükségünk.
Vágólapra másolva!

Illatanyagoktól mentes pólókat teszteltek

A pszichológusok kutatásuk során összesen 155 résztvevő alvási adatait elemezték, akiknek egy-egy pólót is ajándékoztak lefekvés előtt. Az egyiket korábban a partnerük viselte 24 órán át és átitatta annak illata, akiket a tudósok külön megkértek arra is, hogy a ruhadarab viselése közben tartózkodjanak minden olyan termék használatától (például dezodor vagy parfüm), illetve a dohányzástól és testmozgástól, amelyek megváltoztathatják a természetes szaghatásokat. A másikat korábban egy idegen hordta és a tesztek előtt minden illattól mentesítették.

Csak egy pólóra volt szükség a jobb alvásminőséghez Forrás: pexels.com

A pólókat lefagyasztották, majd átadták a kutatóknak.

A teszt önkéntesei mindkét pólót megkapták, de nem árulták el nekik, hogy melyik hordozza a szerelmük illatát. A résztvevőket megkérték, hogy két egymást követő éjszaka tegyék az egyik, majd a másik pólót a párnájuk fölé és aludjanak azzal, majd reggel töltsenek ki egy kérdőívet arról, hogy mennyire pihentek jól az éjszaka.

Több mint kettő százalékkal javult az alvásuk

A szakemberek az alvás minőségének objektív mérését is elvégezték egy úgynevezett „aktivációs alvóóra" segítségével, amelyet a résztvevők csuklójához rögzítettek és figyelték az éjszakai eseményeket. A vizsgálat végén pedig az önkéntesek megpróbálták kitalálni, hogy a két póló közül melyik tartozott a párjukhoz.

A legtöbben arról számoltak be, hogy bár partnerük fizikailag nem volt jelen, mégis jobban tudtak aludni, amikor legalább az illatát érezték.

A partner illata növelte az alvás hatékonyságának és csökkentette az alvással töltött idő arányát Forrás: pexels.com

– mondta Marlise Hofer, a Brit Kolumbia Egyetem pszichológia hallgatója, a Psychological Science tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. – A résztvevőinknek átlagosan több mint két százalékkal javult az alváshatékonysága.

Hozzátette: olyan nagyságrendű hatással is találkoztak, mint amilyennel a melatonin tartalmú, alvást segítő tabletták rendelkeznek. Ezt erősítették meg az aktivációs órák mérései is, amelyek

jobb alvásminőségről számoltak be akkor, amikor a résztvevők a szerelmük pólójával hajtották álomra a fejüket.

A szerelem összekapcsolódik a biztonság, a nyugalom és a pihenés érzésekkel Forrás: AFP

Az önkéntesek ugyanis ebben az esetben jóval kevesebbet forgolódtak, mint a többi megfigyelt éjszakán. A pszichológusok szerint az eredmények arra utalnak, hogy a szeretett személy jelenléte összekapcsolódik a biztonság, a nyugalom és a pihenés érzésével és már a partnerünk illata is átadhatja ezeknek az érzéseknek egy jó részét. Még akkor is, ha nincs jelen fizikailag.