Egyetlen villámcsapás végzett négy ritka hegyi gorillával

gorilla
Hegyi gorilla a Virunga Nemzeti Parkban
Vágólapra másolva!
Négy hegyi gorilla pusztult el hirtelen az egyik ugandai nemzeti parkban, köztük egy vemhes nőstény és egy csecsemő; látszólag egyetlen villámcsapás végzett velük. Sajnos az eset nem egyedi a vadvilágban, ám a ritka, súlyosan veszélyeztetett státuszú állatok elvesztése óriási veszteséget jelent a faj számára.
Vágólapra másolva!

Súlyos sérüléseket szenvedhettek

A hegyi gorillák (Gorilla beringei beringei) Közép-Afrikában két csoportban élnek, körülbelül 2400–4000 méter magasságban. A kihalás szélén élő állatok, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a „kritikusan veszélyeztetett fajok" között tartják nyilván őket.

Számuk az elmúlt tíz évben kis mértékben növekedett, ám a faj fennmaradása továbbra is kétséges az orvvadászat, az élőhelyek elvesztése, a betegségek, valamint a háborúk és zavargások miatt.

Hegyi gorilla a Virunga Nemzeti Parkban Forrás: AFP/LuAnne Cadd

Ezért minden egyes gorilla elvesztése a faj túlélését veszélyeztetheti. A villámlás négy állatot pusztított el, amelyek közül három felnőtt nőstény (közülük egy vemhes) és egy hím csecsemő volt. A gorillák tavaly augusztusban érkeztek a Virunga Nemzeti Parkba, tizenhárom társukkal együtt. A csapat tavaly kelt át Ruandából Ugandába, ma a Mgahinga Nemzeti Parkban élnek.

– mondta Andrew Seguya, a Virunga-hegység (Greater Virunga Transboundary Collaboration) állatvédő szervezetének ügyvezető titkára. – A halál pontos okát két-három héten belül tudjuk megállapítani, a szövetminták vizsgálata után.

A többiek egészségesnek tűnnek, és továbbra is megfigyelés alatt állnak.

Szorosan egymáshoz bújhattak a vihar idején

Noha az eset első hallásra talán furcsának tűnhet, a vadon élő állatok gyakran esnek a villámcsapások áldozatául. A villámok ugyanis a természet egyik legkiszámíthatatlanabb jelenségei, amelyek embereket és állatokat ölhetnek meg.

Azok az állatok, amelyeknek a lábai között nagyobb a távolság, súlyosabb sérüléseket szenvedhetnek.

Gorilla. (Két faja a Gorilla gorilla és a Gorilla bringei). Forrás: https://www.worldwildlife.org/stories/mountain-gorilla-numbers-grow-in-spite-of-threats

Egyetlen villámcsapás miatt ezért akár több állat is elpusztulhat.

2016-ban például több mint 300 rénszarvast csapott agyon a villám Norvégiában egy heves vihar alatt, a Hardangervidda-fennsíkon. Akkor a kutatók arra következtettek, hogy az állatok valószínűleg szorosan egymáshoz bújtak a vihar idején. Ugyanez történhetett most a gorillákkal is; az áram nagy valószínűséggel a szerencsétlen állatok lábán futott fel, végig a testükön, és egy másik lábon vissza.

- tette hozzá Andrew Seguya. – A három nőstény elvesztése óriási veszteséget jelent a faj számára.

A világon alig több mint ezer hegyi gorilla él már csak, védett élőhelyeik Ugandában, Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban találhatók.