Derült égből milliárdok: óriási összeg érkezett váratlanul a számlájukra

pénz, vagyon
Lillian Malrup kétszer is mesés vagyonnal gazdagodott
Vágólapra másolva!
Első hallásra talán hihetetlennek tűnhet, de a történelem tanúsága szerint bármikor kaphatunk egy váratlan e-mailt, amiben arról értesítenek minket, hogy nagy összeget örököltünk vagy kaptunk valakitől, akiről korábban még soha nem is hallottunk. Most olyan mesés körülmények között érkezett milliókról számolunk be, amelyek bizonyos értelemben nem is olyan ritkák, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.
Vágólapra másolva!

Minden vagyonát a csinos színésznőre hagyta

A 20. század elején egy csinos színésznő vidáman élte mindennapjait: válogatásokra járt, divatos ruhákat vásárolt magának, hosszú időt töltött fodrásznál és kozmetikusnál, szívesen teázgatott a barátnőivel, és nem győzte visszautasítani az udvarlókat.

Bár a bécsi színésznő 1930-ban szegényes anyagi körülmények között élt, mindig szerette a szépet, és odafigyelt a külsejére.

Mint utóbb kiderült, ezt jól tette, hiszen szinte szó szerint ennek köszönhette későbbi mesés meggazdagodásának történetét. Corin Ward ehhez azonban nem egy gazdag kérőt keresett magának. Egészen más módon jutott ahhoz az 50 ezer dollárhoz, ami ma körülbelül kétszázhuszonegy millió forintnak felel meg.

Végrendeletében Dr. Mészáros mindenét az ifjú színésznőre hagyta Forrás: Shutterstock

Egyik nap ügyvéd kereste fel a megdöbbentő, ám fantasztikus hírrel:

egy nemrégiben elhunyt ügyfele, bizonyos dr. Mészáros, végrendeletében mindent a fiatal, gyönyörű nőre hagyott. Corin Ward első hallásra meg volt győződve róla, hogy a férfi bizonyosan csak viccel, és szinte sokkot kapott a hihetetlen hírtől.

Hiába is kutatott az emlékei között, egyszerűen nem emlékezett semmiféle dr. Mészárosra. Úgy gondolta, hogy csakis valami félreértés történhetett. Az ügyvéd azonban megnyugtatta, hogy az információi, a színésznő előtt fekvő végrendelet, és a benne szereplő bankszámlaadatok is teljesen hitelesek.

Corin Ward azt hitte, furcsa tréfa áldozata, amikor a derült égből milliók érkeztek a számlájára Forrás: Pexels.com

Corin Ward ezek után természetesen már nagyon is kíváncsi volt ismeretlen jótevője, dr. Mészáros történetére, akiről kiderült, hogy hozzá hasonlóan Bécsben élt, és egy nap megpillantotta a szépséges színésznőt, akibe abban a pillanatban szerelembe esett.

A bátorságát soha nem tudta összeszedni, hogy bemutatkozzon vagy randevúra hívja.

Így is hunyt el 1930-ban, féltve őrizve titkát, és magányosan gyűjtögetve addig a pénzét. A különös történetet a Pittsburgh Post Gazette 1930. február 19-i száma írta meg.

Milliárdokat kapott a soha nem látott nagybácsitól

Hasonlóan szerencsésnek mondhatta magát Lillian Malrup, akit szintén az 1930-as évben ért óriási meglepetés.

A félénk nő nem kevesebb, mint 60 ezer dollárt (mai értékben körülbelül 250 millió forintot) örökölt nagybátyjától, George La'Lamontdier-től.

A történet eddig talán szokványosnak tűnhet, ám Lillian személyesen sohasem találkozott az aranyásóként mesés gazdagságra szert tett rokonával.

Lillian Malrup kétszer is mesés vagyonnal gazdagodott Forrás: Shutterstock

Hirtelen jött szerencséjét öt évvel később egy újabb elképesztő és zavarba ejtő eset követte: a nagybátyja korábbi üzleti partnere (akivel szintén nem találkozott soha, csak nagybátyja tett leveleiben pár utalást rá), Henri de la Salle is ráhagyta vagyonát.

Lillian számlájára óriási, 700 ezer dollárnyi (mai értékén mintegy 3 milliárd forintnyi) összeg érkezett.

Igaz, bátor tett volt az 1929. évi tőzsdei összeomlás miatt bármilyen számlára ennyi pénzt befizetni, de ezt a fiatal nő egy cseppet sem bánta. Henri de la Salle annyi feltételt szabott, hogy a pénznek körülbelül a felét félre kellett tennie, hogy a kamatokból főiskolai hallgatók ösztöndíját támogassa.

Vagyonát a jövőbeli családjára hagyta

A hagyományostól eltérő öröklés másik oldalát jól példázza Wellington Burt esete, aki úgy döntött, hogy tiszteletteljes vagyonának nagy részét nem a még élő családtagjaira, hanem a jövőbeli családjának hagyja. Hogy mire is gondolt pontosan?

Wellington R. Burt végakaratában furcsán osztotta el vagyonát a családtagjai között Forrás: Wikimedia Commons

Végakaratában kijelentette, hogy a pénzéhez nem nyúlhat senki egészen addig,

amíg el nem telik huszonegy év a legutolsó unokájának halála után.

A dolgot tovább bonyolította, hogy 1919-ben bekövetkezett halálakor Wellington R. Burt az Egyesült Államok nyolcadik leggazdagabb embere volt. A szegény sorból származó Burt önerőből jutott ilyen magasra, és erre világéletében büszkén gondolt. Édesapja halálakor a még csak tizenkét éves fiúnak kellett a kezébe vennie a michigani farmjuk igazgatását, ahol maga is rengeteget dolgozott.

Később a faiparban helyezkedett el, és sok más társához hasonlóan a képzeletbeli szamárlétra legalján kezdte, ahonnan szép lassan elkezdett felfelé haladni.

A magas és erős fizikumú Burtről hamar kiderült, hogy remekül tudja irányítani az embereket, és szerencsés keze van az üzletben.

Így nem csoda, hogy rövid idő múlva már önálló, saját vállalkozásában dolgozott, és tekintélyes vagyonra tett szert.

Wellington R. Burt (hátul jobbra) az üzleti életben gyorsan gyarapította vagyonát Forrás: Wikipedia Commons

A családjával közben azonban annyira elmérgesedhetett a viszonya,

hogy utolsó éveihez közeledve a világ legbizarrabb végrendeletét fogalmazta meg.

A férfi biztos akart lenni abban, hogy „hálátlan" családtagjai egészen biztosan ne élvezhessék az évtizedek alatt felhalmozott vagyonát.

A már említett, huszonegy éves „kivárási idő" után, rokonai csak 2010-ben fértek hozzá a pénzéhez: Burt tizenkét leszármazottja osztozkodhatott az addigra százmillió dollárt érő vagyonon.

Mindenét egy ismeretlenre hagyta, akivel egyszer jót beszélgetett

Szintén a 20. században élt egy furcsa férfi, aki egy pillanatig sem sóvárgott a gazdagsággal járó luxus és földi javak után. A különc Archibald McArthur amúgy is szívesebben „töltötte az idejét" a holtakkal, mint az élőkkel. Még fiatalemberként a wisconsini Dodgeville-be költözött, amikor is szó szerint

annyi vagyona volt, mint a rajta lévő ruha, illetve a zsebében lapuló, a Lawrence Főiskolán szerzett diplomája.

Meleg ételért és egy ágyért rönköket fűrészelt, és naponta 12-15 órát dolgozott. Kitartásának köszönhetően a következő néhány évtizedben végül „megcsinálta" a szerencséjét.

Archibald McArthur egész életében különc módon viselkedett, aztán elajándékozta a vagyonát Forrás: pexels.com

A semmiből épített magának hatalmas vagyont, amit csak néhány évig élvezhetett. Egy szép napon fogta magát, és hátat fordított a kiváltságos életnek:

hirtelen felszámolta az összes vagyonát, szinte mindenét elosztogatta, vegetáriánus étrendbe fogott, szegénységi fogadalmat tett, és hosszú szakállat növesztett.

Egy kunyhóba költözött, filozófiai könyveket és verseket olvasott, miközben legszívesebben a közeli temetőben töltötte az idejét.

Archibald McArthur végrendeletén mindenki megdöbbent Forrás: Shutterstock

A 78. életévében megírta végrendeletét, amelyben rokonaira fejenként mindössze öt dollárt (körülbelül 1500 forintot) hagyott, míg a fennmaradó, mai értékén hárommillió dollárt (mintegy 900 millió forintot) pedig egy vadidegen férfira, George Rafferty-re hagyta, akivel egyszer jót beszélgetett a floridai Jacksonville egyik parkjának padján üldögélve.

Emellett véletlenszerűen mai értéken körülbelül 216 ezer dollárt (több mint 14 milliárd forintot) adományozott Mrs. Jane Joyce-nak, akinek a családjával egykor baráti kapcsolatot ápolt.