Kihalt gyapjas orrszarvú maradványai kerültek elő Jakutföldön

gyapjas orrszarvú
A fagyott gyapjas orrszarvú tetem 80%-ban sértetlenül találták.
Vágólapra másolva!
Orosz tudósok egy nagyjából 12 ezer éve élt gyapjas orrszarvú jó állapotban fennmaradt maradványaira bukkantak a szibériai Jakutföldön.
Vágólapra másolva!

A globális felmelegedéssel egyre gyakoribb, hogy efféle leletek kerülnek elő az Északi-sarkkörön túl, mivel az Arktisz gyorsabb ütemben melegszik, mint a világ további részei. A leletet Sasha, a világ egyetlen bébi gyapjas orrszarvú ásatási helyszínéhez közel fedezték fel. Ugyanitt két kihalt barlangi oroszlán kölyköt is találtak múlt évben.

Gyapjas orrszarvú. Forrás: https://www.thesun.co.uk/news/13601584/extinct-woolly-rhinoceros-found-frozen-siberia-russia/

Szibéria állandóan fagyott talaja, a permafroszt helyenként már fel is olvadt a klímaváltozás hatására. Az orrszarvút egy folyóban találták meg augusztusban, végtagjai, egyes belső szervei és tülke, sőt még a gyapja is megvolt, ami ritkaság ezeknél a leleteknél - idézte a Jakutia 24 című helyi lap Valerij Plotnyikov kutatót. Dr Albert Protopopov tudós szerint a legvalószínűbb, hogy az orrszarvú a folyóba fulladt. Többek közt belső szerv részek is megmaradtak, mely lehetővé teszik, a gyapjas orrszarvú táplálkozásának és életének részletes tanulmányozását.

Az állat utolsó tápléka is megmaradt a gyomrában.

Előzetes becslések szerint az orrszarvú három, vagy négy éves. Az állat nemét még nem tudni, de a lelethez közel egy szarvat találtak.

A fagyott gyapjas orrszarvú tetem 80%-ban sértetlenül találták. Forrás: https://www.thesun.co.uk/news/13601584/extinct-woolly-rhinoceros-found-frozen-siberia-russia/

A tudós szerint a gyapjas orrszarvú a 11 700 évvel ezelőtt véget ért pleisztocén késői szakaszában élt. A kopásjelek alapján úgy tűnik, élelemgyűjtésre használta a tülkét - közölte a tudós.

(Forrás: MTI, https://www.thesun.co.uk/news/13601584/extinct-woolly-rhinoceros-found-frozen-siberia-russia/)