Ezek a gombák szó szerint zombikká változtatják a legyeket

Coenosia tigrina
Ezt a légyfajt (Coenosia tigrina) a Strongwellsea tigrinae gomba fertőzte meg, amely lyukakat hasított a légy hasába
Vágólapra másolva!
Két újonnan felfedezett gombafaj különös módon működik: élve emészti fel a legyeket, miközben spórákat szór az új áldozataikra. Ezek az élő gazdaszervezetet lebontandó szerves anyagként hasznosító paraziták egy vagy több lyukat „ejtenek" a legyek hasán, majd narancssárga spóracsomókat hoznak létre, amelyeket innen szórnak szerteszét.
Vágólapra másolva!

A fertőzött, szó szerint „zombi legyek" napokig életben maradnak a folyamat során, ami azt jelenti, hogy akarva-akaratlanul is terjesztik a spórákat, különösen a más legyekkel való párzás során. Közben a gombák tovább pusztítják a gazdaszervezetet egészen addig, amíg a rovarok elpusztulnak.

A haláluk azonban tovább terjeszti a „gyilkosaik" spóráit, egyre többet és többet felszabadítva abból.

Az említett spórák ráadásul képesek „elrejtőzni", majd újra életre kapni, amikor a legyek tavasszal újra aktívabbak lesznek.

Ezt a légyfajt (Coenosia tigrina) a Strongwellsea tigrinae gomba fertőzte meg, amely lyukakat hasított a légy hasába Forrás: University of Copenhagen

A gombával fertőzött legyekre dán kutatók bukkantak egy terepmunka során, amit Jægersprisben végeztek. A Journal of Invertebrate Pathology tudományos szaklapban publikált tanulmányuk rámutat, hogy a rovarok elterjedtek a vidéki területeken, de a lakónegyedekben is, ami a tudósok szerint egy rémtörténetbe illő küzdelemre utal, amely a látszólag békés mezőkön és udvarokon zajlik.

– mondta Jørgen Eilenberg, a tanulmány vezető szerzője, a Koppenhágai Egyetem biológusa a LiveScience online tudományos portálnak. – Ugyanakkor ez egy új jelenség, amely a fertőzési útvonalak és az érintett bioaktív anyagok kísérleti tanulmányainak alapjául szolgálhat.

Így alakulnak ki a "zombi legyek" Forrás: University of Copenhagen

Eilenberg és munkatársai arra gyanakszanak, hogy a gombák valamilyen anyaggal „szétszedik" a legyeket, amelyek közben aktívan tartják őket, miközben a belső szerveiket belülről felemésztik.

– magyarázta Eilenberg. – A gombák antimikrobiális anyagokat is előállíthatnak, amelyek a kórokozókat távol tartják a hasüregektől annak érdekében, hogy a legyek tovább életben maradjanak.

Hozzátette: a kutatásaikat mindenképpen szeretnék folytatni, mivel a gombák működési mechanizmusának megismerését később talán fel tudják használni az orvostudományban.