Churchill kedvenc whiskyje kerül kalapács alá

Churchill
Winston Churchill a szabadidejében szívesen festegetett, és nagy rajongója volt a whiskeynek
Vágólapra másolva!
Elárverezik Winston Churchill egyik festményét, amelyen kedvenc whiskyjét örökítette meg a néhai brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Kilencven millió forint értékben kelhet el a kép

Az 1930-as években készült csendéleten egy palack víz, egy kancsó és két pohár társaságában látható egy üveg Johnnie Walker Black Label.

A kép jól szimbolizálja Churchill rajongását az ital iránt, amelyet gyakran már a reggeli felkelés után fogyasztott, szódával - hangsúlyozza a Sotheby's aukciósház közleménye.

Winston Churchill az 1930-as évek elején Forrás: Wikimedia Commons

Keddtől lehet licitálni online a festményre,

amelynek leütési ára elérheti a 250 ezer fontot (90 millió forint) az aukciósház becslése szerint.

Churchill, a második világháborús brit miniszterelnök szabadidejében szívesen hódolt a festészetnek.

William Averell Harriman ( a képen középen) Churchill, és Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi népbiztos társaságában. Harriman a második világháború idején az Egyesült Államok moszkvai nagykövete volt Forrás: Wikimedia Commons/Department of Commerce Photographic Services

Az árverésre kerülő képet a chartwelli családi birtokon festette az 1930-as években, és később William Averell Harriman amerikai üzletembernek ajándékozta, aki az 1940-es években Roosevelt amerikai elnök európai különmegbízottja volt.

A megajándékozott titkos viszonyt ápolt Churchill menyével

Nem ismeretes, hogy a háborús hős miniszterelnök, aki szívesen ajándékozta meg festménnyel barátait, tudott-e arról, hogy menye, Pamela - Randolph nevű fiának felesége - és Harriman akkoriban viszonyt folytatott egymással.

Winston Churchill a szabadidejében szívesen festegetett, és nagy rajongója volt a whiskeynek Forrás: Wikimedia Commons/Yousuf Karsh

A szerelmesek 1971-ben keltek egybe,

Pamela Harriman 1997-es halála után pedig a festményt eladták amerikai gyűjtőknek.

Churchill egy impresszionista stílusú tájképe, amely a chartwelli családi birtok aranyhalas tavát ábrázolja, a becsült ár kétszereséért, az alkotó esetében rekordot jelentő 1,8 millió fontért (714 millió forintért) kelt el a Sotheby's egy 2014-es árverésén.

(Forrás: MTI/AFP)