Áramütés miatt kellett amputálni a vércse lábát

vércse
Misi, a megmentett vércse
Vágólapra másolva!
A szárnya és a lába is áldozatul esett az áramütés után annak a vércsének, amelyet a Székesfehérvár-Sukoró Vadmadárkórházban ápolnak. A szakemberek tájékoztatása szerint sajnos nála a jobb láb vége már teljesen elhalt, így az állat menthetetlennek bizonyult és amputáció várt rá.
Vágólapra másolva!

Óriási pusztítást végez a madarak körében az áramütés, amikor testén halad át az elektromos áram, azaz ha teste hidat képez egy magasabb és egy alacsonyabb elektromos potenciálú hely között. Az áramütött madarak 2019. évi összesített hatósági bejelentése azt mutatja, hogy

a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez egy év alatt mintegy 700 bejelentés érkezett csaknem 800 elhullott állatról.

Ezek mind áramütés következményében pusztultak el, ezért a szervezet kérvényezte az üzemeltető áramszolgáltatóknál a veszélyes vezetékszakaszok madárbaráttá alakítását.

Misi, a megmentett vércse Forrás: Székesfehérvár-Sukoró Vadmadárkórház

– tájékoztatott közösségi oldalán a Székesfehérvár-Sukoró Vadmadárkórház. – Persze egy lábon és csonka szárnnyal is sok szép év várhat rá egy röpdében, de nem ez az ideális állapot, hiszen rengeteg vércse és egyéb madár érkezik hasonló történettel, akiket aztán mind el kell helyezni és életük végéig gondoskodni róluk.

A vércse időközben a Misi nevet kapta a gondozóitól, akik szerint a madár „hisztis egy páciens".

A vadmadárkórház tájékoztatása alapján az összes kötözést, vizsgálatot végigpanaszkodja, és nem titkolja azt a szándékát, hogy lecsípje az ujjaikat.

A vércse Európában csökkenő állományú fajnak számít Forrás: Wikimedia Commons/Andreas Trepte

– tették hozzá a szakemberek. – A rossz kondíció is a múlté: Misi étvágya tökéletes, nem pazarol, sosincs előtte maradék.

Az elpusztult madarak közül 15 a fokozottan védett kategóriába tartozik: az esetek mintegy 60 százalékát három faj, a fehér gólya, az egerészölyv és a vörös vércse adja, amely a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint ezeknél a fajoknál már felveti az állományszintű pusztítás mértékét.