Két atomrobbanást is túlélt, végül egy repülőgép küldte a mélybe

A USS Nevada csatahajó
Vágólapra másolva!
Szolgált mindkét világháborúban, a Pearl Harbor ellen indított támadást is túlélte, két atomrobbanás sem tudta elsüllyeszteni, végül egy repülőgép küldte hullámsírba az elpusztíthatatlannak hitt USS Nevadát. Több mint hetven évvel később két vállalatnak köszönhetően sikerült megtalálni a legendás amerikai csatahajó roncsait. 
Vágólapra másolva!

A maradványok a Csendes-óceán mélyén nyugszanak, 120 kilométerrel délnyugatra Pearl Harbortól.

Az egyik leghosszabb ideig szolgáló csatahajót 1914-ben bocsátották vízre, az első világháború alatt ellátóhajók védelmét biztosította Írország közelében. 1941-ben súlyos sérülésekkel ugyan, de átvészelte a Pearl Harbor ellen indított japán támadást. Miután megjavították, 1944-ben egy tűztámogató csoport tagjaként részt vett a normandiai partraszállásban, 1945-ben pedig Okinawa megszállását segítette.

A USS Nevada a háború után sem lelt nyugalomra, a hadgyakorlatokon célpontként használták.

A csatahajó azonban nem adta könnyen magát, többek között két atomrobbanást is átvészelt.

Sorsa 1948 nyarán pecsételődött meg: bár a haditengerészet tüzérsége még ekkor sem bírt vele, légi torpedóval végül a tenger fenekére küldték.

A USS Nevada csatahajó Forrás: U.S. Navy

Ugyan a szakértők a koordináták alapján nagyjából meg tudták becsülni, merre lehet a hajó roncsa, 72 éven át nem indítottak komolyabb expedíciót a megkeresésére.Végül egy archeológiával foglalkozó magáncég, a SEARCH, valamint a robottechnikai eszközöket gyártó Ocean Infinity karolta föl a projektet. Automata tengeralattjárókkal 4700 méter mélyen ráleltek a maradványokra, amikről lenyűgöző felvételek is készültek.

A robotjárműveket a Pacific Constructor nevű kereskedelmi hajóról irányították