Ezzel az „alakváltó vámpír démon” hallal nem szívesen találkozna

Monosmilus chureloides, eocén, szardella
Egy 45 millió éves kardfogú szardella, a Monosmilus chureloides képe, amelyet egy ősi bálna épp elkap
Vágólapra másolva!
A tudósok egy félelmetes, ősi hal maradványaira bukkantak, amely körülbelül 45 millió évvel ezelőtt élt a mai Pakisztán területének sekély tengereiben. Az egyméteres állat állkapcsában óriási fogak sorakoztak, amiket egy hatalmas kardfog-szerű kinövés „koronázott" meg. A kutatók szerint a ma már kihalt, igen furcsa hal egyik, ma élő élőlényre sem hasonlít.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli méretű és formájú fogai voltak

Az ősi hal fogai annyira furcsák, hogy a szakemberek Monosmilus chureloides-nek nevezték el, ami „egyetlen késsel harcoló Churelt" jelent. Utóbbi egy alakváltó, vámpírszerű démont takar, amely több dél-ázsiai ország, többek között Pakisztán folklórjában is megtalálható.

Pont ott, ahol erre a bizarr lényre bukkantak a kutatók.

Az egyetlen M. chureloides példányt 1977-ben fedezték fel a Michigan Egyetem és a Pakisztáni Geológiai Szolgálat közös expedícióján, de csak a közelmúltban vizsgálták meg.

Egy 45 millió éves kardfogú szardella, a Monosmilus chureloides képe, amelyet egy ősi bálna épp elkap Forrás: Joschua Knüppe

– mondta Alessio Capobianco, a Michigan Egyetem Föld- és Környezettudományi Tanszékének doktori hallgatója, a tanulmány vezető szerzője a LiveScience online tudományos portálnak.

A leghosszabb agyar kettő centimétert tett ki, vagyis a hal fejhosszának körülbelül a 20 százalékát. A felső állkapcson a kutatók egy hatalmas ívelt fogat is találtak, amelyet „kardfognak" neveztek el.

Az M. chureloides rendkívüli méretű és formájú fogait valószínűleg kisebb halak vadászatához használta.

Capobianco szerint az is lehet, hogy a hosszabb fogak valamiféle csapdát vagy ketrecet alkottak a zsákmányok befogásához, de az is elképzelhető, hogy a M. chureloides ezekkel „szúrta le" az áldozatát.

A korai eocén korszakban élt

Mint kiderült, egy ehhez hasonló, ősi halat márt találtak 1946-ban Belgiumban, ahol Edgar Casier paleontológus Clupeopsis straeleni-nek nevezte el. Ez, a körülbelül 27,8 centiméteres állat a korai eocén földtörténeti korszakban, körülbelül 50 millió évvel ezelőtt élt.

Ezzel szemben az újonnan felfedezett, egyméteres M. chureloides körülbelül 45 millió évvel ezelőtt úszkált Pakisztán mai területének sekély tengerei vizében.

Egy ma élő szardella és az ősi Monosmilus chureloides méretbeli különbségei Forrás: Joschua Knüppe

– magyarázta Matt Friedman, a Michigan Egyetem paleontológusa.

Az anatómiai elemzés kimutatta azt is, hogy ezek a bizarr, „kardfogú" halak kapcsolatba hozhatók az általunk ismert szardellafélékhez,

csak jóval nagyobbak és félelmetesebbek, mint a mai fajtársaik. A kutatók eredményeiket a Royal Society Open Science tudományos folyóiratban publikálták.