Allergia vagy koronavírus? Így tudja megkülönböztetni a tüneteket

Allergia-kisokos: minden, amit feltétlenül tudnod kell, ha allergiától szenvedsz
Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem szakérője adott hasznos tanácsokat arra, hogyan tudjuk megkülönböztetni az allergia és a koronavírus okozta megbetegedés tüneteit.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a koronavírus okozta megbetegedés tüneteitől - írja a honlapján a Semmelweis Egyetem.

Allergia-kisokos: minden, amit feltétlenül tudnod kell, ha allergiától szenvedsz Forrás: Shutterstock

A cikk szerint az allergia leggyakoribb formája az allergiás rhitinis, vagyis a szénanátha, melynek hátterében valamilyen belélegzett allergénnel szemben alakul ki túlérzékenységi reakció.

A szénanátha jellegzetes tünetei az orrviszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás, bedugult orr, torok- és szemviszketés.

A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor, pollen, így sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése - írják.

Allergiagyanú esetén érdemes kipróbálni a vény nélkül kapható készítményeket

A cikk rámutat, hogy a COVID-19 fertőzés szintén a légutakat érinti, azonban kevésbé jellemző tünete ennek a fertőző betegségnek a tüsszögés és a viszketés.

így amíg utóbbiakat nem tapasztaljuk, nem kell koronavírus-fertőzésre gyanakodnunk – idézik Müller Veronikát, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóját. A szakértő azt is hozzátette, előfordulhat, hogy valaki az allergiás rhinitisével egy időben kapja el a koronavírust, azonban erre csak akkor érdemes gyanakodni, ha az allergiás tüneteinken túl a COVID-19 gyakori panaszainak valamelyikét, esetleg többet is tapasztalunk magunkon.

Müller Veronika szerint

amennyiben allergiás tüneteket érzékelünk magunkon, érdemes lehet kipróbálni a vény nélkül kapható allergiakészítményeket,

hiszen ezek hatása néhány napos használatot követően már érezhető, így könnyebben kiszűrhetjük mi magunk is, hogy csupán allergiával, vagy valamilyen egyéb problémával küszködünk.