Soha nem találná ki, hogy mit hoz magával a szép karácsonyi hó

hó, havazás
Majdnem minden, ami műanyagból készült, mikroműanyagokat bocsáthat ki a légkörbe
Vágólapra másolva!
A mikroműanyagok mindenhol jelen vannak az életünkben, ott is, ahol egyáltalán nem számítanánk rájuk: jelenlétük az Antarktisz vizeitől kezdve az általunk elfogyasztott ételeken át a várva várt karácsonyi havazásig mindenhol kimutatható. Ezért is jelentenek nagy rejtély a kutatók számára, akik továbbra is megpróbálják pontosan megérteni a környezetre és az egészségre gyakorolt következményeiket.
Vágólapra másolva!

Bejutnak a szervezetünkbe is

Miután a vizekben nagy mennyiségben kimutatható, ezért igazán nem számít túl nagy meglepetésnek, hogy a hulló hóban is viszontláthatjuk a műanyagokat. Ma már bátran kijelenthető, hogy jóval több műanyag vesz minket körül, mint amennyit a szemünkkel látunk; benne van az esőben, a hóban és szerves része a környezetünknek. De pontosan miről is van szó?

A világszerte terjedő mikroműanyag-szennyezés nagy része evidens módon a szemétből származik

és bármilyen öt milliméter méretű műanyag darab mikroműanyagnak tekinthető. A plasztikhulladék mintegy 90 százaléka ráadásul nem újrahasznosított, így a természetbe kerülve lassan kisebb és kisebb darabokra hullik.

A mikroműaanyag szemcsék több ezer kilométer távolság megtételére képesek Forrás: Flickr

Ilyen mikroműanyagok kerülnek a víz körforgásába minden egyes mosásnál a nem természetes anyagból készült ruhákról, néhány ipari gyártási folyamat melléktermékeként is megjelennek, de számos kozmetikum révén is észrevétlenül az ökoszisztémákba kerülhetnek.

Így talán már az a közismert tény sem meglepő, hogy a mikroműanyag-részecskék könnyedén bejutnak a szervezetünkbe az elfogyasztott táplálék és italok révén.

Jóval több műanyag volt a hómintákban, mint azt a por vagy a pollen aránya alapján feltételezték Forrás: Pexels.com

Ezt a légkörben megtalálható és a hóval lehullott mikro- és nano-szemcsék mennyisége alapján pedig nem szabad elhanyagolható tényezőnek tekinteni.

A hóval hullik a legtöbb mikrorészecske

A kutatók először azt hitték, hogy a mikroműanyag főleg a víz révén kerül az életünkbe, ám most kiderült, hogy ez csak a történet egy részére igaz.

Az apró műanyagszemcsék származási helyének meghatározása lehetetlenség Forrás: Pexels.com

– mondta Melanie Bergmann, a kutatás egyik vezetője, aki kollégáival együtt négy éven át vizsgálta az Alpok hegyeiből, Helgoland szigetéről, Bréma városáról, bajor vidéki helyszínről, a sarkvidéki Spitzbergák szigeteiről, valamint e szigeteket Grönlandtól elválasztó tengeri jég felületéről összegyűjtött havat. – Egyértelmű, hogy világszerte a hóval hullik le a mikroműanyag legnagyobb része.

Majdnem minden, ami műanyagból készült, mikroműanyagokat bocsáthat ki a légkörbe Forrás: Pexels.com

A kutatás során arra a jutottak, hogy a tengerbe kerülő műanyagok a hullámzás és a napfény ultraibolya sugárzásának hatására egészen apró szemcsékre esnek szét, amelyek

eljutnak a felhőképződés szintjére, ahonnan pedig egyenes út vezet ahhoz, hogy a csapadékkal visszatérjenek eső vagy akár hó formájában a felszínre.

A műanyag szemcséi részecskék bekerülnek a vízcseppekbe, amikor esik, onnan pedig a folyókba, tavakba, tengerekbe és a talajvízbe, így a Szaharából eljutnak akár az Atlanti-óceán legészakibb területére is.