Szörnyű dolog történik a testtel, ha valaki sokat füvezik

marihuána, fogyasztás, spangli, joint
A man smokes a joint during a meeting in celebration of San Canuto's day on the Spanish Canary island of Fuerteventura on January 18, 2015. In Spain, Canute IV or Canute the Holy a former Danish King who became patron saint of Denmark, has seen his feast adopted as a tongue in cheek celebration for the legalization of cannabis, San Canuto's day, stemming from the Spanish colloquialism for a joint, canuto. AFP PHOTO / DESIREE MARTIN
Vágólapra másolva!
Nem csak beállni lehet a fűtől: a rendszeres kannabiszhasználat a fiatalokban növeli a stroke és a szívritmuszavarok kockázatát.
Vágólapra másolva!

Kutatók és orvosok kapcsolatot találtak a marihuána rendszeres használata és a stroke fokozott veszélye között, továbbá megállapították, hogy a kannabiszfüggő fiatalok gyakrabban kerülnek kórházba szívritmusproblémákkal – tudhatta meg a hallgatóság az American Heart Association (Amerikai Szívgyógyászati Társaság) tudományos konferenciáján.

A Társaság közleményében hangsúlyozta: bár a marihuána legalizálásával kapcsolatban nincs hivatalos állásfoglalásuk, azt szorgalmazzák, hogy azokon a helyeken, ahol a kannabisz legálisan hozzáférhető, a közegészségügyi infrastruktúrába építsék be a kannabiszhasználat ellenőrzését. Ez jelenthetné például a dohánytermékekre általában vonatkozó korlátozások kiterjesztését, úgymint a vásárlói korhatár alkalmazását és a füstmentes területekről való kitiltást.

Komplikált szabályozás

Az Egyesült Államokban a kannabisz státusza komplikált és ellentmondásos. A szövetségi törvények szintjén a marihuánának nemcsak az előállítása és értékesítése, de a birtoklása és használata is illegális, és ebben egyik demokrata elnök regnálása sem hozott változást. Ugyanakkor mára már 33 állam dekriminalizálta a marihuána orvosi használatát, hovatovább 11 államban az élvezeti célú kannabiszhasználat is legális, és 2014 óta ezek az államok bizonyos fokú mentességet élveznek a szövetségi rendőri intézkedés alól, egészen amíg a szer értékesítéséből származó bevétel nem fegyveres bandák és drogkartellek kezébe kerül, illetve nem jut át kannabisz a nem legalizáló államokba.

Az USA gyógyszerhatósága, az FDA a marihuána mint olyan gyógyhatását nem ismeri el,

de két szintetikus kannabinoidot engedélyezett gyógyászati célra, és ezen a téren ma is intenzív kutatás folyik. Ha pedig az embereket kérdezik: a Gallup 2017-es felmérése szerint az emberek 64 százaléka támogatná a kannabisz legalizálását, ami nem meglepő annak tükrében, hogy az Egyesült Államokban a legmagasabb a világon az egy főre eső marihuánafogyasztás, és a népesség nagyjából fele 21 éves korára túlesik élete első jointján.

– szögezte le Robert Harrington, az American Heart Association elnöke és a kaliforniai Stanford Egyetem orvosi karának professzora.

Forrás: AFP/Raul Arboleda

Komoly veszélyeknek teszik ki magukat a felhasználók

A marihuána és a stroke kapcsolatát vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy azok a kannabiszt rendszeresen használó fiatalok, akik egyidejűleg dohányoznak vagy e-cigarettát szívnak, háromszor akkora eséllyel kapnak stroke-ot, mint a fűvel nem élő kortársaik.

A dohánytermékeket nem, de kannabiszt egy hónapban legalább 10 napon használó fiataloknál a stroke kockázata szintén csaknem 2.5-szeresére emelkedik a kannabisszal nem élő kontrollcsoporthoz képest.

Ezen túlmenően a kannabiszhasználók között nagyobb arányban akadnak alkoholisták és dohányosok, beleértve az e-cigarettahasználókat is. Bár a kutatók megkísérelték szétválasztani a kannabisz és az egyéb szerek hatását, elképzelhető, hogy a kannabiszfüggők kockázatait az együttes szerhasználat is befolyásolja.

A tanulmány 14 ezer, 18 és 44 év közötti résztvevőjének majdnem 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 30 napban használt marihuánát. A nemhasználókkal összehasonlítva a használók inkább a fiatal nem spanyolajkú fehérek vagy feketék közül kerültek ki, kevesebb volt köztük a diplomás, viszont többen sportoltak.

„A fiatal kannabiszhasználóknak, különösen akik egyidejűleg dohányoznak, vagy fennáll náluk egyéb, a stroke-ra hajlamosító tényező – például magas vérnyomás –, tudniuk kell arról, hogy az idejekorán elszenvedett stroke kockázatával játszanak – hangsúlyozta Tarang Parekh egészségpolitikai kutató, a tanulmány vezető szerzője. – A háziorvosoknak meg kellene kérdezniük pácienseiket, használnak-e kannabiszt, és ha igen, figyelmeztetniük kellene őket a stroke potenciális veszélyére."

A kutatók e munka keretében csupán leírták a kannabiszhasználat és a stroke közti összefüggést, de nem vizsgálták az ezeket összekapcsoló biológiai mechanizmust, így az ok-okozati viszonyt sem tudták egyértelműen megerősíteni.

Forrás: AFP/Desiree Martin

A szívet is tönkreteszi

Az American Heart Association konferenciáján bemutatott másik tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy

a kannabiszfüggők 50 százalékkal gyakrabban kerülnek kórházba szívritmuszavarral, mint a népesség hasonló, de marihuánát nem használó tagjai.

Ebben a vizsgálatban a kannabiszfüggők közül a fiatal, 15-24 év közötti afroamerikai férfiak bizonyultak a leginkább veszélyeztetettnek a kórházi kezelést igénylő aritmia szempontjából, annak ellenére, hogy a teljes vizsgált népesség körében a legtöbb kannabiszfüggő 45 és 54 év közötti fehér férfi volt.

Míg egyes szívritmuszavarok viszonylag ártalmatlanok, jócskán akadnak életveszélyes esetek is. „A kannabiszhasználat hatása már 15 perc után észlelhető, és nagyjából 3 óráig tart. Alacsonyabb dózisok esetén a szívverés gyorsulása, magasabbaknál a szívritmus túlzott lassulása észlelhető – mondta el Rikinkumar S. Patel, a Griffin Memorial Hospital (Norman, Oklahoma) pszichiátriai osztályának rezidens orvosa. – Az aritmiák kannabiszhasználattal való összefüggése a fiatal népességben komoly aggályra ad okot. A ritmuszavarral kórházba kerülő betegeket az orvosnak ki kellene kérdeznie a kannabisz vagy egyéb szerek használatával kapcsolatban, mert könnyen lehet, hogy éppen az okozta az aritmiájukat."

– tette hozzá Patel. – Égető szükség van további kutatásokra, hogy alaposabban megértsük ezeket a hatásokat."