Máshol építhetik fel a hawaii vulkánra tervezett óriásteleszkópot

óriásteleszkóp, Hawaii, Mauna Kea
A harmincméteres óriásteleszkóp (TMT) fantáziarajza
Vágólapra másolva!
A hawaii Mauna Kea vulkán csúcsára tervezett óriásteleszkóp építtetői a spanyol Kanári-szigetektől kértek engedélyt az obszervatórium megépítésére, mivel az eredetileg tervezett helyszínen továbbra sem tudják megkezdeni a munkálatokat a tiltakozók miatt.
Vágólapra másolva!

Az óriásteleszkóp építését ellenző őslakosok, akik szerint egy újabb építkezés tovább gyalázná a már így is tucatnyi obszervatóriumnak otthont adó szent földjüket, több mint három hete hátráltatják az építkezési munkálatok kezdetét. A TMT program vezetője, Ed Stone hétfői közleményében aláhúzta, hogy továbbra is a Mauna Keán akarják megépíteni a teleszkópot, ám szükség van egy tartalék tervre is, amelyet La Palma, a spanyol Kanári-szigetek egyik szigete jelent.

A tiltakozók vezetői pozitív előrelépésként értékelték a spanyolországi építési engedély kikérését, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ez még nem elegendő számukra ahhoz, hogy megszüntessék a vulkáni csúcsra vezető utak lezárását. A Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet vezetője, Rafael Rebolo hétfőn megerősítette az AP hírügynökségnek, hogy levélben értesítették arról, miszerint a TMT projekt vezető testülete a közelmúltban úgy döntött "továbbmegy az építési engedély kikérésének folyamatában" La Palma szigetére vonatkozóan.

- tette hozzá Rebolo a telefonos interjúban.

Az óriásteleszkóp (TMT) fantáziarajza Forrás: TMT

Több évnyi tiltakozás és jogi csatározás után a hawaii legfelső bíróság 2018 novemberében jóváhagyta a Mauna Kea vulkán csúcsára tervezett óriásteleszkóp építési engedélyét, megnyitva az utat a terv megvalósítása előtt. A projekt vezető testülete már 2016-ban alternatív lehetőségként jelölte meg La Palmát. Az 1,4 milliárd dolláros óriásteleszkóp nemzetközi - amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai - együttműködésben valósul meg. A jelenlegi csillagászati teleszkópoknál jóval nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492, egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni.

A tudósok egyebek között az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják segítségével, valamint azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal.

A 4205 méter magas vulkánon már számos teleszkóp működik, mivel a csillagászok szerint ez a legalkalmasabb helyszín a világűr megfigyelésére száraz, hideg klímája, tiszta levegője és optimális atmoszférája miatt.

(MTI/AP)