Hamarosan rengeteg hullócsillag lesz látható Magyarországon

hullócsillag
A falling star crosses the night sky over the North Sea coast in Pilsum, northwestern Germany, during the peak in activity of the annual Perseids meteor shower on August 13, 2015. The Perseids meteor shower occurs every year when the Earth passes through the cloud of debris left by Comet Swift-Tuttle. AFP PHOTO / DPA / MATTHIAS BALK +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Jövő héten, hétfőről keddre virradó éjszaka várható idén az augusztusi csillaghullás tetőpontja. Hajnali 1 órától világosodásig érdemes az eget kémlelni.
Vágólapra másolva!

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára azt mondta, a Persus csillagkép felől érkező

Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg,

de hétfőről keddre virradó éjszaka várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok.

Hétfőről keddre virradó éjszaka várható a jelenség maximuma Forrás: AFP/Matthias Balk

A csillagász szerint ugyanakkor a Hold állása miatt idén nem túl kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére.

- mondta.

A csillagász szerint hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

Amennyiben valaki a városban szeretné megfigyelni az égi jelenséget, mindenképpen érdemes olyan helyszínt találnia, ahol körkilátás van és nincsen közvetlen zavaró fényforrás.

Mint mondta, fontos, hogy a hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, azok szabad szemmel láthatók a legjobban.

A megfigyeléshez nincs szükség távcsőre, a hullócsillagok szabad szemmel láthatók a legjobban Forrás: Shutterstock

Hullócsillagok éjszakája elnevezéssel idén is több fővárosi és vidéki helyszínen rendeznek programokat, így például augusztus 9-én és 11-én Csillebércen a Budai Szabadtéri Színházban koncerttel és tudományos előadással készülnek, hétfőn pedig Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, valamint a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyparkban várják égi kalandozásra az érdeklődőket, emellett lesznek programok a Zselici Csillagparkban is.

A csillagász elmondta, hogy ezekben a napokban zajlik Keszthelyen a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia, amelyre csaknem félszáz országból érkeztek középiskolás diákok, hogy összemérjék csillagászati és asztrofizikai tudásukat.