Negyven ritka, veszélyben lévő hüllőfaj kereskedelmét korlátozzák a jövőben

Leguánokat darabolnak mexikói nők.
Vágólapra másolva!
Hétfőn Genfben tanácskoztak a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről. Az országok képviselői abban állapodtak meg, hogy negyven ritka hüllőfaj kereskedelmét fogják korlátozni a jövőben.
Vágólapra másolva!

Az állatok között van a súlyosan veszélyeztetett Union-szigeti gekkó (Gonatodes daudini), amely kizárólag a nevét adó csendes-óceáni szigeten él.

A CITES tagállamai egyetértettek abban, hogy abszolút kereskedelmi tilalmat rendelnek el a többszínű, apró gyík esetében.

Néhány más fajnak szigorították a kereskedelmét, például a tüskésfarkú leguánok több fajánál, amelyek Közép-Amerikában honosak.

Leguánokat darabolnak mexikói nők. (illusztráció) Forrás: MTI/EPA/EFE/Luís Villalobos

A szigorítást Mexikó javasolta Genfben. Közlésük szerint

a leguánokat természetes életterük elveszítése, húsuk miatti túlvadászata és háziállatként való kereskedelme miatt fenyegeti veszély.

Sandra Altherr, a Pro Wildlife természetvédelmi szervezet képviselője pozitív előrelépésként üdvözölte a döntést. Ugyanakkor bírálta, hogy a 183 CITES-tagállam között az európai uniós államok számos Srí Lanka-i gyíkfaj esetében a teljes tilalom helyett csak szigorításokat szavaztak meg.

Altherr szerint

ezeket a hüllőket "európaiak lopják el és Európában adják el".

A kereskedelmi tilalom arra kényszeríthetné a jelenlegi európai állattulajdonosokat, hogy nyilatkozzanak állataikról.

A konferencián elfogadták az ázsiai kiskarmú vidra vagy törpevidra kereskedelmének tilalmát.

A törpevidrák a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján veszélyeztetett fajként szerepelnek. Számuk az elmúlt 30 évben egyharmadával esett vissza, holott már korábban is védelmet élveztek. A vidrákat több helyen egzotikus háziállatként tartják,

Japánban például léteznek vidra kávézók, ahol a látogatók szelfiket készíthetnek a menyétfélékkel.

A törpevidrákat elsősorban Indonéziában és Thaiföldön fogják be, egy-egy bébividra ára akár kilencezer euró (2,9 millió forint) is lehet.