Békák, gyíkok, denevérek bújtak meg az előrecsomagolt salátákban

30 to 34 years mid adult ADULT BLUR differential focus crop CROPPED factory worker female food production fresh growing up growth HYGIENE indoors industrious INDUSTRY lad young YOUNG MAN MAN male young adult latex glove protective glove PROTECTIVE CLOTHIN
Cropped side view of worker on production line packaging vegetables into plaster containers
Vágólapra másolva!
Békák, rágcsálók, gyíkok, sőt, denevérek is rejtőztek már az előrecsomagolt saláták zacskóiban egy most publikált amerikai felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

A felmérés készítői 2003-ig visszamenőleg tekintették át az adatokat, ebből derült ki, hogy 20 államban összesen 40-szer fordult elő olyan eset, amikor az előrecsomagolt saláták között valamilyen élőlény rejtőzött. Ebből 38 esetet az elmúlt 10 évben regisztráltak.

A kutatók a hírekben szereplő, napvilágra került élelmiszerbotrányok közül gyűjtötték ki az adatokat (azaz számos eset rejtve maradhatott a szerzők előtt), többek között azt is nézték, pontosan mikor és hol bukkantak fel élőlények a saláták között; figyelték azt is, hogy az élelmiszert dobozba vagy zacskóba csomagolták-e, illetve az állatok még éltek vagy már halottak voltak, mikor rájuk találtak.

A szakértők azt találták, hogy az esetek legnagyobb részében (53%) békák, varangyok bújtak meg a zöldségek, salátalevelek között. Szintén nagy számban fordultak elő hüllők (23%), illetve emlősök (18%), és madarak.

Az emlősök között a rágcsálók voltak többségben, egy alkalommal viszont denevér is került a csomagba. Utóbbi azért is riasztó, mert a repülő emlősök számos különféle, emberre veszélyes betegséget terjesztenek.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative/Peter Muller

A kutatásból az is kiderült, hogy az előrecsomagolt zöldségek csomagolásaiba háromszor nagyobb eséllyel kerültek állatok, mint a leveles saláták közé.

A felmérés elsősorban a gerincesekre koncentrált, de megjegyzi, hogy az élelmiszerek közé kerülő gerinctelenek száma a gerincesekét akár sokszorosan is felülmúlhatja.

Az előrecsomagolt saláták az 1980-as évektől váltak egyre népszerűbbé. Mivel a gyártási, csomagolási folyamatokat azóta nagymértékben automatizálták, a „szerencsétlen balesetek" száma is megnövekedett.

(Live Science)