Még halálában is egymást ölelte a négyezer éve eltemetett pár

Szorosan egymás mellett, egymásra nézve fekszenek
Vágólapra másolva!
Egy ősi, kazahsztáni helyen fedezték fel a régészek azt a sírt, amelyben nem csupán emberi maradványokra, hanem értékes ékszerekre, késekre, kerámiákra és gyöngyökre bukkantak, valamint több ló csontvázára. Az örök nyugalomra elhelyezett férfi és nő egymás felé fordulva feküdt.
Vágólapra másolva!

A térséget gyakran sújtották harcok és konfliktusok

A régészek számára egyelőre nem egyértelmű, hogy mi miatt távozhatott el az élők sorából az egyelőre kormeghatározás nélkül „fiatalként" beazonosított nő és a férfi, akik a kazahsztáni sírban nyugszanak. A szakemberek nem ismerik a két ember kapcsolatának természetét sem, csak találgatni tudnak.

Az egymás felé forduló, szinte ölelkező elhelyezés azonban erősen romantikus kapcsolatot feltételez.

Szorosan egymás mellett, egymásra nézve fekszenek Forrás: Courtesy Karaganda regional government

A sírban található, értékes ékszerek, kések, kerámiák és gyöngyök, valamint lovak maradványai arra utalhatnak, hogy a két kazahsztáni fiatal gazdag családból származhatott.

– közölték a régészek. – A közelben egy papnő sírjára is rábukkantunk.

Mauzóleumot és egy horogkeresztet is találtak

A sírhely feltárása és a maradványok elemzése még folyamatban van. A régészek csoportját Igor Kukushkin, a kazahsztáni Karagandai Állami Egyetem Saryarka Régészeti Intézetének régészeti professzora vezeti.

Egy jel Észak-Kazahsztánban Forrás: Google Earth

A terület igen gazdag, számos értékes leletet fedeztek már fel itt: 2016-ban a szintén Kukushkin vezette csapat egy 3000 éves, piramis alakú mauzóleum maradványaira bukkant;

2014-ben pedig egy másik régészcsoport azonosított nem kevesebb, mint 50 különböző formájú és méretű misztikus struktúrát, köztük egy hatalmas horogkeresztet, amelyeket mintegy 2800 évvel ezelőtt készíthettek a térség lakói.