Egy új orvosi eljárás akár húsz évvel késleltetheti a menopauzát

menopauza, klimax
A menopauza általában 45 éves korban kezdődik
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia-i kutatók kifejlesztettek egy orvosi eljárást, amelynek az a célja, hogy a nők akár húsz évvel is késleltetni tudják a menopauzát.
Vágólapra másolva!

Számos előnyt biztosít a nőknek

A szakemberek szerint a műtét olyan nők ezrei számára nyújthat óriási segítséget, akik emiatt gyakran olyan, súlyos egészségügyi problémákat tapasztalnak, mint a szívbetegségek kialakulásának kockázata vagy a csontok gyengülése. Ugyanakkor a szakemberek szerint az eljárás javíthatja további több millió nő életét azáltal, hogy

késlelteti a menopauza gyakoribb tüneteinek megjelenését: a hangulatingadozást, az éjszakai izzadást, az alvászavart, a hajhullást vagy épp a csökkenő nemi vágyat.

A műtét költsége jelenleg 7000 és 11 000 font (2,5 millió és 3,8 millió) forint között mozog, és a negyven év feletti nőknek ajánlják.

Az álmatlanság is a menopauza egyik fontos jele Forrás: BSIP/COLLANGES / BSIP/Collanges

– mondta Simon Fishel professzor a The Guardian-nek.

Egyedülálló eljárást fejlesztettek ki

Az eljárásnak eddig kilenc nő vetette magát alá. Az apró vágást ejtő műtét során eltávolították a petefészek szövetének egy részét, majd még kisebb darabokban lefagyasztották azt. Amikor a pácienseknél elkezdődik a menopauza (akár évtizedekkel a műtét után), a fagyasztott szövetet kiolvasztják és visszaoperálják a testbe, így állítják helyre a csökkenő hormonszintet.

A menopauza általában 45 éves korban kezdődik Forrás: Susan Chiang/Getty Images

– magyarázta a cég vezérigazgatója, Yousri Afifi a Sunday Timesnak. – Az orvosok hasonló eljárást már alkalmaznak a rákos megbetegedéssel diagnosztizált lányok és nők termékenységének védelmében: a kezelések megkezdése előtt távolítják el és fagyasztják le a petefészek szövetét; és ha a páciens a jövőben gyereket szeretne, akkor úgymond kiolvasztják és újra beültetik.

Jelentős pénzt is megtakaríthat

Az, hogy az új eljárás mennyit tudja késleltetni a menopauzát attól függ, hogy a szövetet mikor vették ki és mikor helyezték vissza. A 25 éves nőknél ez a szám körülbelül 20 év, míg a 40 éves hölgyeknél mintegy 5 esztendőt jelenthet. Fishel rámutatott arra is, hogy nők esetében jellemzően 45 és 60 éves kor között figyelhető meg,

néhány évtől akár egy évtizeden keresztül is eltarthat a menopauza.

A csontritkulás rengeteg embert érint Forrás: AlphaGalileo

Hangsúlyozta, bár sokan részesülnek a hormonpótló terápiában, ez nem mindenki számára megfelelő.

Az orvosok szerint a menopauza késleltetése mellett az eljárás jelentős pénzt takaríthat meg azáltal, hogy csökkenti a klimax és a hozzá kapcsolódó, komolyabb problémák kialakulásának esélyeit,

például a szívbetegségek vagy a csontritkulás kezelésével járó költségeket. Hangsúlyozták, emellett forradalmasíthatja a termékenységhez kapcsolódó kezeléseket is.