Súlyos a légszennyezettség Szlovákiában

légzennyezés
Vágólapra másolva!
Évente több mint 4000 ember hal meg idő előtt a szlovákiai megyeszékhelyek légszennyezettsége miatt - állítják a fenntartható fejlődés szlovákiai kutatóközpontjának (CEPTA) szakértői, akik a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatainak elemzése alapján tanulmányozták a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Súlyos légszennyezés szedi áldozatait Szlovákiában

A szakértők szerint a fővárosban, Pozsonyban legrosszabb a helyzet, ott évente 1580 korai haláleset írható a légszennyezettség számlájára.

Az elmúlt évtizedekben számos légszennyező anyag kibocsátása növekedett jelentősen Forrás: pexels.com

A további megyeszékhelyek közül például Kassán 990-en, Eperjesen 410-en, Besztercebányán 340-en, Zsolnán pedig 310-en halnak meg évente a kelleténél korábban.

A kutatás során a levegő szállópor-tartalmát és nitrogénoxid-koncentrációját vizsgálták

- mutatott rá a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A korai halálesetekből a becslések szerint évente több mint 10 milliárd eurós kára keletkezik Szlovákiának, és ebbe még nem számították bele az orvosi kezelések költségét és a betegségek miatt kifizetett táppénzt.

Magyarország levegője is rendkívül szennyezett. Forrás: http://greenfo.hu/hir/minden-budapesti-lakos-passziv-dohanyos-lenne/

Daniel Lesinsky, a CEPTA elnöke riasztónak tartja az adatokat. "Minden további halogatás nélkül megfelelő összeget kell elkülöníteni a levegő minőségének javítására, tisztázni kell az önkormányzatok ezzel kapcsolatos hatáskörét,

és a zöld alternatívákhoz, valamint a közbeszerzéshez kell kötni az uniós pénzek felhasználását"

- nyilatkozott újságíróknak Lesinsky. A szervezet további intézkedéseket sürget a közlekedés, a károsanyag-kibocsátás és a fűtés terén, továbbá a különféle kivételek visszavonását, valamint javasolja a környezetbarát ipari és energetikai technológiák kötelező bevezetését.

A CEPTA arra is emlékeztet, hogy Szlovákia Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt a legszennyezettebb levegőjű európai uniós tagállamok közé tartozik.

"Évek óta a szállópor mennyisége jelenti nálunk a legnagyobb problémát, rendre meghaladja a határértéket.

A Csepeli erőmű. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az OECD adatai szerint a 2015-ös évben a légszennyezettség miatt bekövetkezett halálesetek száma 9,279 milliárd eurós nemzetgazdasági kárt okozott Szlovákiában, ami a GDP 6,5 százaléka" - áll a CEPTA jelentésében.
(Forrás: MTI)

https://www.origo.hu/tudomany/20180709-a-levegoben-lebego-ultra-finom-reszecskek-halalos-fenyegetest-jelenthetnek.htmlNem is tudjuk, hogy láthatatlan gyilkosok ólálkodnak körülöttünk

https://www.origo.hu/tudomany/20181124-sulyos-egeszsegugyi-kovetkezmenyei-vannak-az-avaregetesnek.htmlVeszélyesebb, mint a dohányfüst, mégis vígan beszippantjuk