Kapaszkodjon meg, jelentős napvihar közeleg!

Föld pusztulása
A Nap élteti a Földet, de a távoli jövőben a központi csillag lesz a kék bolygó végzete is
Vágólapra másolva!
Hatalmas lyuk nyílt a napkoronán, ami azt jelenti, hogy geomágneses vihar közeleg. A sarki fények szerelmesei most biztosan el lesznek kényeztetve.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Óceáni és Légkör Szervezet (NOAA) adta ki a figyelmeztetést szeptember 11-én a G2-es erősségű napviharról. Ez az ötfokozatú skálán nagyjából egy közepes erősségű viharnak feleltethető meg.

Jelenleg a szoláris minimum felé tartunk, ami a Nap 11 éves ciklusának legkevésbé aktív periódusa. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő időszakban központi csillagunk tevékenysége a minimálisra szorul vissza, és a napfoltok száma is drasztikusan visszaesik.

Ennek ellenére lyukak továbbra is képződhetnek a napkoronán. A rések hűvösebb, kevésbé sűrű plazmarégiók a Nap atmoszférájában.

A lyukak lehetővé teszik, hogy a napszél könnyebben kiszabaduljon, nagysebességű elektromágneses sugárzást bocsátva ki az űrbe.

Ha a lyuk a Föld felé tekint, a napszelek egyenesen felénk áramlanak.

Sebességük egyes becslések szerint a 600 kilométer per másodpercet is elérheti.

A szakértők szerint nem kell tartani attól, hogy a földi elektromos berendezésekben, illetve erőművekben a jelenség jelentősebb károkat okozzon. Ideiglenes zavarok egyes helyeken ugyanakkor előfordulhatnak.

A sarki fények azonban mindenképpen látványosak lesznek. Az aurora a Föld északi és déli pólusain egyaránt előforduló látványos magas légköri fényjelenség, amelyet a mágneses pólusoknál a magnetoszférába behatoló napszél töltött részecskéi (elsősorban protonok és elektronok) okoznak. A várakozások alapján mind az északi, mind a déli féltekén látni lehet majd a fényeket.

Az érintett régiók a NOAA térképén tekinthetők meg.

Forrás: NOAA

Forrás: Science Alert