A parfüm is ugyanolyan légszennyező, mint a kipufogógáz

parfüm, fújás,légszennyezés
A parfüm is veszélyes vegyületeket tartalmazhat
Vágólapra másolva!
A háztartási termékekben, így például a parfümben vagy a festékekben lévő vegyületek, ugyanúgy részt vesznek a városi légszennyezésben, mint a gépjárművek, de ránk is veszélyesek lehetnek. Ezt amerikai tudósok állapították meg.
Vágólapra másolva!

Hétköznapi eszközök, mint például egy dezodor, egy körömlakk lemosó, vagy egy mosogatószer, olyan szerves vegyületeket bocsájtanak ki, amelyek reakcióba lépve a napfénnyel, szintén pusztítják az ózónréteget-írja a Sky News a tanulmányra hivatkozva.

A parfüm is veszélyes vegyületeket tartalmazhat Forrás: Getty Images

Más vegyületekkel is kapcsolatba lépnek, apró részecskéket képeznek, amik tüdőkárosodást is okozhatnak.

A Los Angeles-i tudósok szerint az ilyen vegyi gőzök levegőbe kerülése, határozottan ugyanolyan káros, mint a közlekedésből származó gázoké.

Az ilyen részecskékből származó légszennyezés becslések szerint évente 29000 ember korai halálát okozza az Egyesült Királyságban.

A tanulmány vezető szerzője Brian McDonald azt nyilatkozta:

A tanulmány szerint nem csak a mindennapi közlekedés lehet káros Forrás: Getty Images

A kutatók szerint alábecsülik az Egyesült Államokban az ilyen típusú szennyezőanyagokat, és az autók károsanyag-kibocsátását pedig túlértékelik.

Mivel ezeket a termékeket általában zárt helyiségekben használják, a kutatók szerint egészségügyi kockázatot jelentenek, és új használati szabályokat kellene bevezetni.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légköri Igazgatóság vezette a tanulmányt, amely a Science című folyóiratban jelent meg, és a környezetvédelmi minisztérium legfrissebb kibocsátási adataival dolgozott.