Először engedélyezték az agysorvadás antitestes kezelését Angliában

PRION ILLUSTRATION ANATOMY nervous system neurology central nervous system BRAIN artwork SILHOUETTE human MEDICINE encephalopathy Creutzfeldt Jacob disease protein prion SCRAPIE transmissible spongiform encephalopathy Anatomical Neural Neurological Neurol
PRION ILLUSTRATION Illustration of prion diseases, or encephalopathies (Creutzfeldt-Jakob disease (CJD), fatal familial insomnia (FFI) and Gerstmann-Straussler-Scheinker syndrome (GSS)). The prion protein comes from a normal protein (left) which is present in mammals’ bodies. When this protein is badly conformed (right), and folds in on itself (“scrapie” prion protein (PrPsc)), accumulating in the brain, it causes a loss of neurons and the appearance of vacuoles in the encephalon, spongiosa and shrunken cortex. This disease leads to a fatal degeneration of the central nervous system. JACOPIN / BSIP
Vágólapra másolva!
Először adott engedélyt a brit gondnoksági bíróság egy Creutzfeldt-Jakob-szindrómás (CJD) beteg úttörő antitestes kezelésére - számolt be róla a BBC hírportálja.
Vágólapra másolva!

A meg nem nevezett brit betegnek sporadikus CJD-je van, ami az agysorvadással, szellemi leépüléssel járó, jelenleg gyógyíthatatlan betegség leggyakoribb formája embereknél.

Ez a változat különbözik attól, amely kergemarhakóros, vagyis szivacsos agyvelő-elfajulásos (BSE) állat belsőségeinek evésével kapható el.

A sporadikus CJD akkor lép fel, amikor az emberi szervezet prionfehérjéje kóros formát öltve felhalmozódik az agyban.

A Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) kialakulásának vázlata Forrás: BSIP/JACOPIN / BSIP/Jacopin

A mesterségesen előállított antitest a tudósok szerint megakadályozza, hogy az abnormális prionok az egészséges proteinekhez kapcsolódjanak és növekedésükkel pusztítást végezzenek az agyban.

A University College London kórháza (UCLH) először készül alkalmazni az antitestet, miután az illetékes brit bíróság hétfőn megerősítette, hogy az új eljárás használata törvényes és a beteg érdeke, hogy kezeljék vele.

"Nem tudjuk, milyen eredménnyel járunk, de a laboratóriumi tesztek alapján az ellenanyag képes kezelni a prionfertőzést. A kulcskérdés az, hogy a szerből elegendő mennyiség hatol-e át a vér-agy gáton. Különleges óvatossággal fogunk eljárni szigorúan ellenőrzött körülmények között" - mondta John Collinge, az egyetem prionkutató intézetének vezetője, aki az eljárás kifejlesztését vezette.

A UCLH országos prionklinikája becslése szerint évente nagyjából 120 betegnek lehet sporadikus CJD-je.

A beteg, aki családjával együtt támogatta a kórház bírósági kérelmét, vénásan kapja majd a gyógyszert. Az orvosok többfelé kimenetelre is felkészültek: lehet, hogy nem lesz mérhető eredménye a kezelésnek, és arra is, hogy a lelassul vagy megáll a sorvadás.

Azt nem várják, hogy a már meglévő agyi károsodás meggyógyul. A bíróság engedélyét fontos lépésnek tartják a gyógyíthatatlan betegség elleni küzdelemben.