Nemzetközi vándorkiállítást rendeznek Tutanhamon fáraó kincseiből

tutanhamon, halotti maszk
The golden mask of legendary Egyptian boy king Tutankhamun is displayed at the Egyptian Museum in Cairo after its restoration, on December 16, 2015. The restored mask -- now back in its display case at the museum -- was shown to journalists after a team of German experts worked on it for more than two months to remove a crust of dried glue from the beard of the priceless relic. AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED / AFP / MOHAMED EL-SHAHED
Vágólapra másolva!
Külföldre indul vándorkiállításra a Tutanhamon fáraó híres sírboltjából származó páratlan lelet jövőre az egyiptomi fáraó nyughelye megtalálásának közelgő 100. évfordulójára emlékezve.
Vágólapra másolva!

A California Science Center szerdán bejelentette, hogy a King Tut: Treasures Of The Golden Pharaoh (Tutanhamon, az arany fáraó kincsei) című kiállítás március 24-től 10 hónapon át a Los Angeles-i múzeumban tekinthető meg, majd 2019 januárjában Európába viszik a tárlatot egy tíz várost érintő vándorkiállításra.

A múzeum szerint ez a Tutanhamon sírboltjából származó legnagyobb gyűjtemény, amelyet Egyiptomon kívül bemutatnak. A 150 kiállított tárgy 40 százaléka először és utoljára hagyja el Egyiptom földjét, mielőtt állandó kiállításon mutatják be a gízai piramisok közelében jelenleg épülő Nagy Egyiptomi Múzeumban.

A híres arany halotti maszk valószínűleg nem lesz a vándorkiállítás része Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

A Kr.e. 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét.

A különleges kincseknek csak egy részét láthatta a közönség a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumában, ahol november közepén kiállítás nyílt a sírboltból származó eddig soha nem látott aranydíszekből is.