A teknősök előnyt élveznek a milliomosokkal szemben

levesteknős
A kozmopolita közönséges levesteknős alapvetően trópusi faj, amely veszélyeztetettnek számít
Vágólapra másolva!
A teknősök védelme érdekében nem ünnepelheti házasságkötését a ciprusi tengerparton egy gazdag orosz pár, pedig Christina Aguilera amerikai popsztárt is meghívták az esküvőre. Már az előkészületek is károsak voltak az éppen kikelő állatokra.
Vágólapra másolva!

Hiába hívták meg Christina Aguilerát, lefújták a tengerparti esküvőt

A csütörtökön kezdődött háromnapos ünnepséget végül egy hotelben tartják meg. A teknősök "előnyt élveznek" - írta Twitter-oldalán Christina Aguilera.

Az állatvédők akkor kezdtek tiltakozni a tengerparti esküvő ellen, amikor munkagépekkel elkezdődött a strand átrendezése.

Christina Aguilera amerikai popsztár is az álomesküvő meghívottjai között van, ám a hatóságok ennek ellenére a teknősök nyugalmát tatották fontosabbnak Forrás: NurPhoto/Hitoshi Yamada/NurPhoto/Hitoshi Yamada

A Latchi nevű ciprusi falu tengerpartja a közönséges levesteknősök (Chelonia mydas) és az álcserepesteknősök (Caretta caretta) költési területe. A Natura 2000 európai program keretében a strand ezért védelem alatt áll. A tereprendezési munkálatok során az állatvédők fotókat készítettek, melyeken

az éppen kikelt teknősök közvetlenül a gépek mellett láthatóak.

Paphos partvidéke a levesteknősök egyik fontos fészkelőhelye Forrás: Paphos-Cyprus

A tengerparti lakodalomra szóló engedély szerint a partszakaszon "semmit sem szabad megváltoztatni" - fejtette ki Páfosz régió prefektusa, Mary Lambrou.

Közönséges levesteknős Forrás:Wikimedia Commons

- fejtette ki. A háromnapos mulatság sajtóértesülések szerint 8 millió euróba került.

Trópusi faj, de előfordul a Földközi-tenger keleti térségében

A közönséges levesteknős kozmopolita trópusi-szubtrópusi tengeri hüllőfaj, amely a Földközi-tengerben is előfordul.

A kozmopolita közönséges levesteknős alapvetően trópusi faj, amely előfordul a Földközi-tengerben is Forrás: Wikimedia Commons

A mediterrán vizeken a Földközi-tenger keleti nagymedencéjében honos.

Ennek az a magyarázata, hogy a keleti, úgynevezett levantei nagymedence a Földközi-tenger legmelegebb területe, a téli hőmérsékleti minimum idején sem csökken 17 -16 Celsius fok alá a felszíni vízrétegek hőmérséklete.

A közönséges levesteknős legfontosabb előfordulási helyei a világtengeren Forrás: Wikimedia Commons

A kifejletten 80 – 150 cm hosszúságot elérő földközi-tengeri levesteknősök legfontosabb felbukkanási területe Ciprus és Törökország déli partvidéke, melyek e súlyosan veszélyeztetett faj fontos fészkelő helyei is egyben.

Frissen kikelt levesteknős Forrás: Wikimedia Commons

A nőstények 7-10 hét alatt rakják le tojásaikat több, homokba ásott fészekbe. Egy-egy fészek akár 100 teknőstojást is tartalmazhat.

A frissen kikelt kisteknősök közül sok a tengeri ragadozó madarak áldozatául esik.

A fiatalok rákokat és halat zsákmányolnak, a felnőtt egyedek kizárólag növényevők. A levesteknősök 40-50 évig is elélnek. A közönséges levesteknős Európában védett fajnak számít.

Akár az Adriai-tengeren is találkozhatunk vele

Az álcserepes teknősök ugyancsak kozmopolita trópusi-szubtrópusi tengeri hüllők. A közönséges levesteknőssel szemben, a mediterrán medence egész területén,

így többek között az Adriai-tengerben is előfordul.

Az álcserepesteknős az Adriai-tengerben is előfordul Forrás: Wikimedia Commons

Nagyobb mint a közönséges levesteknős, a kifejlett egyedek testhosszúsága elérhet akár a 2 métert és az öt mázsás súlyt is. Az álcserepes teknősök fészkelési időszaka áprilistól júliusig tart, a kisteknősök általában 50 nap alatt kelnek ki a lerakott tojásokból.

Zakynthos híres a partjai közelében megfigyelhető tengeri teknősökről Forrás: Travel Tourism Blog

A Földközi-tengerben a faj egyik legismertebb előfordulási területe a görögországi Zakynthos sziget környéke. Az álcserepesteknős ugyancsak veszélyeztetett státuszú tengeri élőlény, amely a mediterráneumban szigorú védelem alatt áll.