Befuccsolt az orosz mesterséges csillag

Mayak
A műhold illusztrációja
Vágólapra másolva!
Nem nyíltak ki az orosz Majak űrszonda vitorlái, ami mesterséges csillagként világított volna az éjszakai égbolton. A kudarcot a szatellitet tervező orosz kutatók is elismerték.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg Majak (Jelzőfény) névre keresztelt műholdat a Moszkvai Állami Műszaki Egyetem (MAMI) kutatói fejlesztették 30 ezer dollárból (8 millió forint). Az összeget az egyetem dolgozói közösségi finanszírozás keretében gyűjtötték össze.

A szerkezet 16 négyzetméter felületű, az emberi hajszálnál 20-szor vékonyabb, fényvisszaverő polimerből készült „vitorlákat" szállított magával. Ezeket a világűrben kibontva egy különleges, piramis alakú műhold jött volna létre, amely a nap fényének visszaverésével mesterséges csillagként ragyogott volna az égbolton.

A műhold illusztrációja Forrás: Mayak Project

A terv azonban nagyon nem jött össze az orosz csillagászoknak, az űreszköz nem tudta kinyitni a vitorláit – írja az IFL Science tudományos portál. A kudarcot a projekt vezetője, Alex Saenko is elismerte az orosz TASZSZ hírügynökségnek. A számítások alapján a piramis alakú szatellit a Nap, a Hold és a Vénusz után a negyedik legfényesebb objektummá vált volna az égbolton.

Természetesen vannak olyanok is, akik örülnek a kudarcnak. Egyes csillagászok szerint ugyanis egy mesterséges csillag alaposan megnehezítené az éjszakai ég tanulmányozását, ezzel pedig az űr kutatását.