Hosszúkás alienkoponyát találtak a Krímben

szarmata, alien, sír
Az "alien" fiú sírja
Vágólapra másolva!
Orosz régészek egy nagyjából 2000 éves temetkezési hely feltárásakor bukkantak a különös alakú koponyát tartalmazó sírra. A mesterségesen megnyújtott fej azokra a gyerekekre volt jellemző, akikből szarmata harcosokat neveltek. A sírt a média mindjárt el is nevezte az „alien fiú sírjának".
Vágólapra másolva!

A Kr. u. 2. században élt harcos fiú még csak 18-24 hónapos lehetett a halálakor. Nyikolaj Szudarev, az orosz tudományos akadémia régészeti intézetének munkatársa természetesen nem hisz abban, hogy a sírnak bármi köze lenne valamiféle idegen civilizációhoz.

„A nyújtott koponya hagyománynak számított a szarmata kultúrában" – nyilatkozta a Moszkovszkij Komszomolec újságnak. „Úgy tartották, hogy ez szebb, mint a természetes."

Az "alien" kisfiú koponyája Forrás: www.archae.ru

A mesterségesen megnyújtott koponya az „igazi harcos" jelképe volt, és a deformálási eljárást számos ősi kultúrában alkalmazták. A folyamat a korai gyerekkorban kezdődött, amikor a csontok még puhák és nincs szükség műtéti beavatkozásra a torzításukhoz.

Az "alien" fiú sírja Forrás: www.archae.ru

A koponyára különleges fatáblákat kötöztek, amelyek nyomást gyakoroltak a csontokra és fokozatosan megváltoztatták az alakjukat. Az ilyen torzulások állítólag megváltoztatták a személyiséget is, és a harcosok „agresszívabbak" lettek tőle.