Műholddal számlálják a veszélyeztetett madarakat

királyalbatrosz, Diomedea epomophora
Királyalbatrosz (Diomedea epomophora)
Vágólapra másolva!
Az albatroszok a madarak egyik legismertebb, ugyanakkor a legveszélyeztetebb csoportjába tartoznak. Nagyon nehéz őket tanulmányozni, részben azért, mert a világ legtávolabbi, legeldugottabb szigetein szaporodnak.
Vágólapra másolva!

A kutatók most kimutatták, hogy a legnagyobb felbontású műholdas képfelvevő rendszer képes „meglátni" ezeket a madarakat az űrből. Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy közvetlenül a műholdas képekről megállapítsák a számukat a távoli szigeteken anélkül, hogy odamennének.

Ez az első alkalom, amikor műholdakat egyedi madarak űrből való számlálására használnak.

Királyalbatrosz (Diomedea epomophora) Forrás: John Harrison/Wimedia commons

A hagyományos megfigyelés drága

„A nagy albatroszok néhány igazán távoli helyen szaporodnak, így a hagyományos módszerekkel való számlálásuk nehéz és drága" – mondta Peter Fretwell, az Ibis folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Egy kevésbé kedvelt és egy sűrűn népesült fészkelőhely műholdas képe (a fehér pontok egy-egy királyalbatroszt jeleznek) Forrás: Peter Fretwell/Ibis

„E veszélyeztetett madár számos fontos telepét már évtizedek óta nem mérték fel, így a műholdak használatával, ami viszonylag olcsó és a föld bármely pontjáról képesek képeket készíteni, hatalmas előrelépést teszünk az albatroszok jövőbeni nyomon követésében" – tette hozzá Fretwell.