Halottnak tetteti magát, ha nincs kedve a szexhez

szitakötő
Egy szitakötő (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A nőstény szitakötők halottnak tettetik magukat, ha nem kívánják a szexet – derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

Elég különleges módon igyekszik a nőstény szitakötő elkerülni azt, hogy egy nem kívánt udvarló magáévá tegye: amennyiben egy ellenszenves hím tűnik fel a közelben, halottnak tetteti magát, majd megvárja, míg a kikosarazott fél továbbrepül. Amint a „veszély" elmúlik, a nőstény egyed ismét „feltámad" – derül ki az Ecology című szakfolyóiratban megjelent publikációból.

Sikeres stratégia

2015-ben Rassim Khelifa, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológusa az Alpokban a fatörzsvadász acsa (Aeshna juncea) petéit gyűjtötte. Azt akarta kideríteni, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a fajra, így a petékből kikelő lárvákat a tudós különböző hőmérsékleti viszonyoknak tette ki a laboratóriumában - olvasható a Live Science oldalán.

Gyűjtés közben a kutatónak lehetősége nyílt arra is, hogy a nőstény szitakötők viselkedését tanulmányozza, így jutott a meglepő felfedezésre.

A nőstények alapvetően kétféle stratégiát követnek, ha el akarják kerülni a nem kívánt figyelmet. Először olyan petelerakó helyet választanak, amelyet dús növényzet borít, remélve, hogy sikeresen el tudnak rejtőzni.

Ha ez nem sikerül, jön a „B" terv, azaz úgy tesznek, mintha elpusztultak volna.

Khelifa szerint a megfigyelt 35 nőstény közül 27 követte az utóbbi taktikát, közülük 21 pedig át is tudta verni a hímet. Az is kiderült, hogy a tetszhalált preferálók 71 százaléka inkább sűrű növényzettel borított területet választ az „álharakirihez".

A hímek mozgás és szín alapján tudják érzékelni a nőstényeket. Ha a nőstény mozdulatlanul fekszik a növényekkel sűrűn benőtt földön, gyakorlatilag láthatatlan marad a hím számára. Azok a példányok, amik inkább az elrepüléssel próbálkoztak, mind kudarcot vallottak, és nem tudtak elmenekülni a hímek elől.

Egy szitakötő (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Megvan az oka, hogy nem akar egymás után többször párosodni

A fatörzsvadász acsánál megfigyelt stratégiát más szitakötőfaj is alkalmazza. Hogy miért, annak megvan az oka: a többszöri párosodás nem kifizetődő a nőstény számára. A hím ugyanis a nőstény összes petesejtjét megtermékenyíti, így az utána következő hím csak akkor járhat sikerrel, ha „kiszívja" elődje összes hímivarsejtjét a nőstény szaporítószervéből. Ez a folyamat sérüléseket okozhat, így nem csoda, ha a nőstény meg akarja úszni az egymás utáni aktusokat.