Megtalálták a legmélyebben élő halfajt

marianai csigahal
A marianai csigahal (Pseudoliparis swirei) CT-felvételen. Az állat testében látható zöld lény egy lenyelt rák
Vágólapra másolva!
Megtalálták a világ legmélyebben élő halfaját: a marianai csigahal nyolcezer méter mélyen is vígan elboldogul, pedig külseje első pillantásra törékenynek tűnik.
Vágólapra másolva!

Nyolcezer méteres mélységben az élet nem egyszerű. Meg kell birkózni a felszíninél 800-szor nagyobb nyomással, a nulla fokot alig meghaladó hőmérséklettel és a teljes sötétséggel. Az újonnan felfedezett marianai csigahal (Pseudoliparis swirei) azonban remekül elboldogul ebben a barátságtalan környezetben.

Pedig testfelépítésüket nézve semmi rendkívüli nincs bennük, sőt, egyenesen törékeny kis teremtményeknek tűnnek.

– írta Mackenzie Gerringer, a Washingtoni Egyetem kutatója, a Zootaxa című szakfolyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.

Hatalmas mélységekben nem nagyon lehet külső vázat építeni, ráadásul a nagy nyomás még a fehérjék előállítására is hatással van, ami erősen limitálja azt, hogy az egyes halfajok milyen mélységeket képesek meghódítani.

A képre kattintva galéria nyílik Forrás: Adam Summers/University of Washington

Új rekord

A kutatók összesen 37 példányt gyűjtöttek be a Mariana-árokból 2014 és 2017 között. Az állatok 6898-7966 méteres mélységben éltek, keletre a Fülöp-szigetektől. A halak kicsit hosszabbak, mint az emberi kéz, testüket pedig nem borítják pikkelyek, szinte átlátszóak.

A csigahalak nem ritkák a nagy mélységekben, csoportokban élnek és rákfélékre vadásznak. 2008-ban a Japán-árok 7700 méteres mélységében filmeztek le csigahalakat, ezek a Pseudoliparis amblystomopsis fajba tartoztak, a most talált marianai csigahal azonban az ő rekordjukat is megdöntötte.

A marianai csigahalnak mind az örökítőanyagát, mind az anatómiai felépítését alaposan megvizsgálták a tudósok, ez alapján derült ki, hogy új mélytengeri fajt sikerült azonosítani. Speciális élőhelyük miatt nincs természetes ellenségük.

Az iszapvulkánok lakói

Habár a marianai csigahal a legmélyebben élő halfaj, vannak olyan élőlények, amelyek még ennél is mélyebb régiókat hódítottak meg. A Mariana-árok 10 kilométer mélyen található iszapvulkánjaiban például különféle mikrobák élnek.